Novo otkriće Simora Herša: Šolc i Bajden osmislili zataškavanje slučaja Severni tok

Dvojica lidera angažovali su obaveštajce kako bi osmislili drugu verziju događaja i smirili javnost, tvrdi čuveni novinar

Nemački kancelar Olaf Šolc diskutovao je sa Bajdenom o sabotaži Severnog toka za vreme svoje posete Sjedinjenim Državama i pokušao da zataška priču, tvrdi američki novinar Simor Herš koji je pre šest nedelja objavio tekst u kome je za diverziju gasovoda optužio američku administraciju.

Herš je, naime, naveo da je predsednik SAD Džozef Bajden imao osamdesetominutni sastanak sa Šolcom – i to bez svedoka, tokom koga se, kako mu je saopštio upućeni izvor, pričalo baš o diverziji na gasovodu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Početkom marta, predsednik Bajden je u Vašingtonu ugostio nemačkog kancelara Olafa Šolca. Putovanje je uključivalo samo dva javna događaja, kratku razmenu komplimenata između Bajdena i Šolca pred novinarima Bele kuće, bez dozvoljenih pitanja i intervju za Si-En-En sa Šolcom, koji se nije dotakao navoda o gasovodu“, opisao je Herš.

Kancelar je, naime, doleteo u Vašington bez predstavnika nemačke štampe u avionu, a uz to nije bila zakazana zvanična večera, niti su dva svetska lidera održala konferenciju za štampu što se, kako je primetio Herš, rutinski događa nakon takvih sastanaka.

„Od tada nije bilo izjava ili pisanih saopštenja ni jedne, ni druge vlade, ali mi je neko ko ima pristup diplomatskim obaveštajnim podacima rekao da je bilo diskusije o uništenju gasovoda i da su, kao rezultat toga, određeni elementi u CIA su zamoljeni da u saradnji sa nemačkim obaveštajnim službama pripreme priču koja bi američkoj i nemačkoj štampi obezbedila alternativnu verziju o tome kako je uništen Severni tok 2“, naveo je Herš na svom blogu.

Ubrzo zatim, „Njujork tajms“ je objavio priču da je za diverziju odgovorna „proukrajinska grupa“.

Oba ruska gasovoda postavljena na dnu Baltičkog mora, Severni tok 1 i 2 uništena su u eksploziji.

Švedska, Danska i Nemačka vode istrage, ali još nisu došle do konkretnih rezultata. Kremlj je to ocenio kao akt međunarodnog terorizma.

Herš je za Si-Si-Ti-Vu njuz ocenio da se Bajden odlučio na diverziju gasovoda Severni tok zbog poraza ukrajinskih snaga na frontu.

„Krajem septembra Bajden je iz meni nepoznatih razloga doneo tu odluku. Najverovatnije su ga neuspesi Ukrajine na frontu naterali da se zabrine zbog daljeg finansiranja konflikta sa strane Zapada, posebno Nemačke“, naveo je.

Pri tome, prema njegovom mišljenju, verzija o „grupi Ukrajinaca sa lažnim pasošima i iznajmljenim brodom za milion dolara“ koji navodno stoje iza diverzije, kako pišu zapadni mediji, je neutemeljena.

„Zaista verujete da je sa lažnim pasošem moguće tako nešto uraditi? Ta priča je smešna, ali im nije smetalo da je objave. I verzija je na kraju otpala, mada je Bela kuća, kako mi se čini, polagala na nju velike nade“, rekao je Herš.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)