Naslovnica IZA OGLEDALA NIKO NE ZNA KAKVE ĆE POSLEDICE BITI: Naučnici otkrili pukotinu u Zemljinom...

NIKO NE ZNA KAKVE ĆE POSLEDICE BITI: Naučnici otkrili pukotinu u Zemljinom magnetnom štitu

fdhtg5zhgfnxf

Stručnjaci su nedavno otkrili da je Zemljin magnetni štit napukao usled super-snažne geomagnetske oluje koja je uspela da rekonfiguriše magnetni štit naše planete.

Magnetosfera naše planete se proteže u radijusu od milion kilometara, i deluje kao “prva linija odbrane“ u odbrani od kontiualnog toka solarnih i galaktičkih kosmičkih zraka.

Magnetosfera je velika oblast koja obuhvata našu planetu. Samo njeno prisustvo štiti planetu od naelektrisanih čestica solarnog vetra i odbija ih od Zemlje.

[adsenseyu1]

Ovaj ogroman zaštitini prirodni sloj oko naše plante se proteže hiljadama kilometara u svemir i njegov magnetizam je toliko važan i uticajan da utiče na tehnologiju, oblike života na planeti, kao i na vremenske uslove.

Naučnici su koristili teleskop i detektor kosmičkih zraka Grapes-3 i objavili analizu solarne oluje koja se dogodila u junu 2015. godine, ostavljajući nas bez magnetnog štita na dva sata.

Ogromni oblak plazme – koji je nastao u sunčevoj koroni – izleteo je u junu 2015. godine i na kraju udario u magnetosferu naše planete pri brzini od oko 2,5 miliona kilometara na sat. Šteta prouzrokovana ovim sudarom je epskih razmera.

Kada se ovo dogodilo, prouzrokovalo je velike restrikcije radio signala u mnogim zemljama viskoke geografske širine u Severnoj i Južnoj Americi. Ova ogromna oluja je takođe izazvala polarnu svetlost.

Ali više od godinu dana nakon što je solarna oluja pogodila našu magnetosferu, stručnjaci su bili u stanju da shvate razmere štete prouzrokovane bombardovanjem solarnih zraka.

Prema mišljenju stručnjaka iz Tata instituta za fundamentalna istraživanja u Indiji, nakon izvođenja simulacije na osnovu podataka prikupljenih Grapes-3 satelita od tog dana, magnetosfera Zemlje je napukla, što, na kraju krajeva znači da i nije tako sigurna kao što smo mislili da jeste.

hgberghsdfs

Naučnici su zaključili da je geomagnetska oluja bila toliko velika da je zapravo uspela da rekonfiguriše naš magnetni štit.

“Ova ranjivost se može destiti kada magnetizovana plazma sa Sunca deformiše  Zemljino magnetno polje, rastežući njen oblik na polovima i smanjujući njenu sposobnost da odbije naelektrisane čestice,“ objašnjava Ketrin Rajt na sajtu Američkog društva fizičara. Istraživanje je objavljeno u Physical Review Letters.

[adsenseyu5]

Ovo je nešto oko čega treba da se zabrinemo. Stručnjacu kažu da činjinica da se to desilo znači da se naše magnetno polje menja, pa čak i slabi na pojedinim delovima.

“Pojava ovog praska takođe ukazuje na dvočasovno slabljenje Zemljinog zaštitnog magnetnog štita tokom ovog događaja,“ navodi se u izveštaju istraživača.

“Ovo ukazuje na prolazno slabljenje Zemljinog magnetnog štita, i može sadržati ključ za bolje razumevanje budućih super oluja koje bi mogle obogaljiti modernu tehnološku infrastrukturu na Zemlji, i ugroziti živote astronauta u svemiru.“

U prethodim člancima smo izveštavali o tome kako magnetno polje naše planete propada i polovi naše planete se okreću. Ovo bi moglo dovesti do katastrofalnih događaja na našoj planeti.

Naučnici upozoravaju da je u poslednja dva veka mangnetno polje oslabilo, sugerišući da bi to mogao biti znak da će se polovi Zemlje okrenuti. Dok stručnjaci smatraju da to okretanje već kasni, oni i dalje ne mogu reći kada bi do toga moglo doći. Prema istraživačima, Zemljino magnetno polje je u stalnom pokretu i svakih 2-3 stotina hiljada godina se polaritet naše planete okrene, ali niko ne zna šta se tom prilikom događalo na Zemlji.

Webtribune.rs

[adsenseyu6][adsenseyu5]