Naslovnica ŽIVOT Ni slutili niste da je moguće: 6 neočekivanih načina za upotrebu pirinča

Ni slutili niste da je moguće: 6 neočekivanih načina za upotrebu pirinča

[adsenseyu3]

fgvndkhjdsfkjm

[adsenseyu2]

Pirinač je mnogo više od hranljive namirnice. Iako malo ljudi to zna, pirinač može da se koristi za čišćenje, za lečenje i mnogo toga drugog.

Predstavljamo vam nekoliko neobičnih primena pirinča.

1. Očistite svoj mlin za kafu

Ne dozvolite da vas neočišćeni mlin za kafu spreči da uživate u svežoj, domaćoj jutarnjoj kafi. Da biste očistili mlin za kafu, trebaće vam malo sirovog pirinča. Sipajte 100 grama pirinča u mlin i meljite dok pirinač ne postane sasvim samleven. Pirinač će tom prilikom pokupiti sve nečistoće iz mlina i naoštriće sečiva.

[adsenseyu4]

2. Napravite oblogu

Rešite se bolova pomoću efikasne tople obloge. Potrebna vam je jedna čista čarapa i sirovi pirinač. Napunite čarapu pirinčem, ali nemojte da je prepunite, već ostavite dovoljno prostora da zrna pirinča mogu da se kreću. Čvrsto vežite kraj čarape.

Da biste zagrejali sadržaj čarape, stavite čarapu u mikrotalasnu rernu na jedan minut. Ukoliko obloga nije dovoljno topla nakon jednog minuta, grejanje produžavajte za po 30 sekundi, dok ne postignete željenu temperaturu.

Kada zdravstveno stanje tako zahteva, ovakva obloga može da se koristi i kao hladna obloga, samo što u tom slučaju treba da se drži u zamrzivaču 30 45 minuta.

[adsenseyu6]


obloga-pirinac

3. Spasite nakvašene elektronske uređaje

Ako vam se desi da slučajno pokvasite svoj mobilni telefon, ne paničite. Pirinač će rešiti stvar. Izvadite bateriju, a zatim sve mokre delove uređaja stavite u činiju sa sirovim pirinčem.

Delovi uređaja treba da budu potpuno uronjeni u pirinač. Ostavite činiju sa pirinčem  i uređajem da odstoji preko noći. Pirinač će pokupiti svu vlagu koja može da naškodi elektronskoj spravi.

Nikada nemojte da sušite mokar uređaj fenom za kosu, jer vreli vazduh može da istopi  metalne komponente vašeg telefona i ošteti ga više nego voda.

[adsenseyu1]

4. Sprečite rđanje alata

Rđa se stvara onda kada je metal u dužem vremenskom periodu izložen kiseoniku i vlazi. Sačuvajte svoj alat tako što ćete u kutiju za alat dodati nekoliko šaka pirinča. Pirinač će pokupiti vlagu iz vazduha, a vaš alat će ostati kao nov.

5. Očistite staklene flaše i vaze

Vaze sa uskim grlom su veoma zahtevne za čišćenje. Kod njih sunđer ne može da stigne do dna. Zato, sipajte punu šaku pirinča u vazu ili flašu, dodajte malo sapunice i vode i okrećite predmet tako da zrna pirinča mogu da oribaju prljavštinu koja se nakupila na dnu.

6. Očistite potamnelo srebro

Poliranje srebrnih predmeta je mnogo lakše ako predmeti nisu potamneli. Srebrni predmeti gube svoj sjaj i boju zbog vlage. Zato u svaku vitrinu u kojoj čuvate ovakve predmete stavite malu posudu sa pirinčem. Pirinač će apsorbovati vlagu iz vazduha, a srebrni predmeti će biti zaštićeni.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]