NEZAMISLIVO SE DOGAĐA: Počeo sukob Britanije i SAD zbog Bregzita, evo zašto …

kameron jkl

Mesecima pre nego što su veoma neposlušni podanici engleske kraljice izglasali izlazak iz Evropske unije, Barak Obama je upozorio da će Bregzit biti kažnjen iako im je Velika Britanija jako draga.

Međutim, oni nisu slušali.

Sada, pošto pretnje nisu bile uspešne, Džon Keri je javno naveo da postoje razni načini na koje glasanje može da se „poništi“. Zašto se Amerika meša u evropska pitanja, pita „Russiainsider“

Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo se podsetiti toga da obelodanjeni dokumenti iz arhiva Stejt departmenta ukazuju na to da su američke obaveštajne agencije tajno finansirale evropski pokret decenijama i agresivno radile na tome da uguraju Veliku Britaniju u projekat.

Jedan memorandum od 26. jula 1950. godine otkriva planove za uspostavljanje Evropskog parlamenta, a potpisao ga je general Vilijam Dž. Donovan, šef američke Kancelarije za strateške službe, prethodnice CIA-e.

Glavni CIA-in front bio je Američki komitet za Ujedinjenu Evropu (ACUE) kojim je predsedavao Donovan. Drugi dokument pokazuje da je ovaj komitet pružao 53,5% fonda evropskog pokreta 1958. godine. U odboru su bili i Volter Bedel Smit i Alen Dals, koji su svojevremeno bili direktori CIA-e, ali i neki od bivših zvaničnika OSS-a.

Takoreći, SAD su tretirale „osnivajuće očeve“ EU kao plaćenike i aktivno ih sprečavali da pronađu alternativne finansije koje bi smanjile zavisnost od Vašingtona.

hgtrhddf

Jedan dokument iz juna 1965. godine upućuje potpredsednika evropske zajednice da tajno uspostavi monetarnu uniju, suzbijajući rasprave o tome dok usvajanje predloga ne bude neizbežno.

SAD su se oduvek oslanjale na EU kao svoj politički, ekonomski i vojni ogranak i upravo zato Vašington ne sme da dozvoli da ideja suvereniteta postane društveno prihvatljiva u Evropi.

O tome jednostavno ne može da se raspravlja i svaki pokušaj vraćanja nezavisnosti u države Evrope će biti „poništen“, kako je to rekao Džon Keri.

Naravno, za normalne ljude je potpuno neshvatljivo zašto je takav demokratski potez, koji je usmeren na vraćanje osnovnih aspekata državnosti, označen kao radikalan ili ksenofobičan.

Vašington je sada u panici pošto počinju da se javljaju pukotine u uniji koje će onemogućiti SAD da nastave sa svojim uticajem na Evropu.

Neverovatno je koliko je pompe dobila demokratska odluka naroda o izlasku Velike Britanije iz EU ako se uzme u obzir da se narod uopšte nije pitao kada je sprovedena invazija Iraka ili kada je Dejvid Kameron izabran za premijera.

No, sviđalo im se to ili ne, evroskeptični pokreti dobijaju na snazi. Zašto ne bi države imale pravo da kontrolišu sopstvenu imigracionu i spoljnu politiku? Zato što to Vašingtonu ne odgovara. Upravo zato Vašington ne želi da prihvati Bregzit.

Za kraj prenosimo izjavu britanskog ministra pravde Dominika Raba kao odgovor na Obamino upozorenje protiv Bregzita:

„Ne možete reći da je specijalni odnos SAD i Velike Britanije jak kao što je uvek bio a u sledećem trenutku da pretite da će se nešto dogoditi ukoliko vas ne poslušamo. Britanski narod neće dozvoliti da ga bilo ko ucenjuje“.

Webtribune.rs