Naslovnica SPEKTAR NEVOLJA? – SAD i saveznici traže izlaz iz ukrajinske krize

NEVOLJA? – SAD i saveznici traže izlaz iz ukrajinske krize

Na traženje strategije za prevazilaženje ukrajinske krize ukazuje izjava Džoa Bajdena prošlog četvrtka da je spreman da razgovara sa Vladimirom Putinom o mogućnosti okončanja neprijateljstava u Ukrajini.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman otputovala je u Evropu kako bi sa saveznicima razgovarala o tome kako da se reši sukob u Ukrajini. Pretpostavlja se da je to zbog nedostatka jasnog plana Bele kuće za prevazilaženje ove krize.

Uprkos demonstrativnoj rešenosti da se ne uspori podrška Kijevu, koja se nedavno manifestovala u razgovorima između američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona u Vašingtonu prošle nedelje, zapadna primena ukrajinske politike je daleko od jasne.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Vendi Šerman će tokom putovanja morati da započne nenajavljenu rekonfiguraciju strategije Sjedinjenih Država i njenih saveznika u vezi sa Ukrajinom, na osnovu realnosti koja se razvila do kraja godine kako u zoni oružane konfrontacije između Moskve i Kijeva, tako i zbog neuspešnog dejstva sankcija na Rusiju.

Američki predsednik Bajden rekao je da je spreman za pregovore sa Moskvom, ali da ne očekuje takve kontakte u bliskoj budućnosti, jer očekuje određene odluke ruske strane.

Predstavnik Bele kuće Džon Kirbi je pokušao da objasni nastalu situaciju ali nije uspeo. Evropski lideri Olaf Šolc i Emanuel Makron preuzeli su inicijativu za pregovore sa Kremljom.

Sve ovo pokazuje da se na frontu odvija situacija koja je nepovoljna za Zapad i da će Ukrajina doživeti poraz, što su i predvideli svi nezavisni vojni analitičari. To što mnogi zapadni mediji pišu gluposti o velikim uspesima ukrajinske vojske ne menja situaciju na frontu.

Webtribune.rs