Naslovnica SPEKTAR Neverovatan zaokret Amerike: Daju sve samo da izvuku Navaljnog iz zatvora i...

Neverovatan zaokret Amerike: Daju sve samo da izvuku Navaljnog iz zatvora i odvedu ga u SAD

Zapad sprema multilateralnu razmenu zarobljenika sa Rusijom, a na spiskove za razmenu mogu se naći i ruski opozicionari. Ovo izveštava „Wall Street Journal“.

Kako navodi američka publikacija, pozivajući se na nekoliko zvaničnika iz Sjedinjenih Država i Evrope koji žele da ostanu anonimni, Sjedinjene Države bi mogle da zahtevaju od Rusije razmenu Alekseja Navaljnog, (koji je uvršten na listu terorista i ekstremista Rosfinmonitoringa). Rusija bi mogla pristati na ovaj zahtev, jer želi izvući nekoliko ruskih građana iz zapadnih zatvora.

Pre svega, Moskva je zainteresovana za Vadima Krasikova, osuđenog na doživotnu kaznu u Nemačkoj, optuženog za ubistvo čečenskog terenskog komandanta Zelimhana Hangošvilija, koji je državljanin Gruzije.

Nemačke vlasti su prošle godine bile protiv razmene za Krasikova, ali na njih bi mogli vršiti pritisak Amerikanci, koji nameravaju vratiti u SAD optužene za špijunažu, Evana Gerškovića i Pola Vilana, koji izdržavaju kaznu u Rusiji.

Pregovori o razmeni se odvijaju zatvorenim kanalima, strane iznose razne predloge, i generalno, postoji „cenkanje“. Neke opcije koje su predložili Amerikanci predviđaju uključivanje ruskih opozicionara, uključujući Navaljnog, na liste za razmenu. To još nije konačna verzija, i moguće je da će se dogovoriti pod potpuno drugačijim uslovima.

[adsenseyu1]

U SAD-u su već nekoliko puta javno izjavili da se vode pregovori. U jednom od svojih govora, Džo Bajden je spomenuo pripremu razmene Gerškoviča. Ruska strana insistira na tome, da se pregovori vode u tajnosti.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social