Nerešena ruska misterija iz 2022. godine – „Nestanak“ 300 tona zlata

Sankcije na rusko zlato imale su prilično neočekivane posledice. Ovu informaciju su preneli kineski novinari.

Zbog pogoršanja odnosa sa Ruskom Federacijom, Zapad je uveo ekonomske sankcije, koje su, između ostalog, pale i na izvoz ruskog zlata. Prema mišljenju kineskih analitičara, kao rezultat usvajanja antiruskih ograničenja, na tržištu plemenitih metala počele su da se dešavaju prilično čudne stvari. Ovo prenosi kineska publikacija „Sohu“.

„Prema svetskim podacima, u trećem kvartalu ove godine, kupljeno je 399 tona plemenitog metala“, navode autori članka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Potražnja za zlatom u svetu je neverovatno velika, što se može objasniti nestabilnom geopolitičkom situacijom. Na tržištu plemenitih metala se odvijaju krajnje neobične transakcije, usled čega je došlo, i do gubljenja traga nekoliko stotina tona zlata.

Kineski stručnjaci su naveli, da nepoznati kupac kupuje ogromnu količinu plemenitog metala, a reč je o milijardama dolara. Ova situacija je postala svojevrsna misterija 2022. godine.

„Lokacija kupljenih 300 tona zlata je nepoznata. Nabavljena je anonimno, i nestala je iz vida“, kažu analitičari.

Postoji mišljenje da je ovaj tajni kupac Kina. Navodno, Peking kupuje veliku količinu plemenitog metala, kako bi diverzifikovao svoje rezerve ulažući u sredstva nezavisna od zapadnih institucija. Po svemu sudeći, značajan deo ovog zlata prodala je Rusija, protiv koje su uvedene sankcije.

Zapad je uveo zabranu uvoza ruskog zlata, koje se ranije u velikim količinama izvozilo u Veliku Britaniju. Trgovina plemenitim metalima donosila je ogromne profite, a planirano je da se Ruska Federacija liši ovih prihoda. Međutim, dogodilo se nešto neočekivano. Zbog činjenice, da sve više zemalja u svetu odbija da investira u državni dug SAD, potražnja za plemenitim metalom je značajno porasla.

„Status dolara opada, mnoge zemlje napuštaju američki javni dug, radije držeći novac u zlatu“, izveštavaju stručnjaci.

U Kini veruju, da bi njihova zemlja zaista mogla biti ta, koja otkupljuje rusko zlato, koje je na Zapadu ostalo nepotraženo. S obzirom na trenutnu situaciju u svetu, strane su odlučile da ne otkrivaju detalje transakcija.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs