Nepoznata rasa sa izduženim lobanjama otkrivena u drevnoj grobnici

malta67

U jednoj grobnici u Malti je otkrivena nepoznata rasa sa izduženim lobanjama koja je stara više od 5.000 godina.

Naučnici svakodnevno otkrivaju nove arheološke nedoumice iz perioda vremena o kom ne znamo mnogo, a moguće je da nikada nećemo saznati prave odgovore o našoj istoriji.

Jedan od takvih neobjašnjivih slučaja jeste nalazište Hipogeum u Hal Saflijeniju, podzemni kompleks iz perioda od 3300. do 3000. godine pre nove ere za koji se ispostavilo da je grobnica pošto su u njemu pronađeni ostaci 7.000 tela sa izduženim lobanjama.

Ova grobnica je otkrivena 1902. godine kada su radnici na nalazištu slučajno probili krov.

Istraživanje nalazišta je predvodio Manuel Magri, pionir arheologije i jezuitski sveštenik. On je pod sumnjivim okolnostima umro pre objavljivanja izveštaja o iskopavanju 1907. godine.

Prema zvaničnom izveštaju, u pitanju megalitska grobnica sa ogromnom katakombom na tri nivoa sastavljenom od više od 2.000 tona kamenja. Zidovi su ukrašeni različitim geometrijskim figurama, spiralama, cvetnim i životinjskim motivima.

Ovo otkriće podržava članak iz časopisa National Geographic iz dvadesetih godina prošlog veka kada je navedeno da su prvi stanovnici Malte imali izdužene lobanje.

Nalazište Hal Saflijeni se sastoji iz više odaja od kojih neke služe kao grobnice a druge kao svetilišta. Ono obuhvata prirodne i veštačke pećine, intrigantne statue i prostor za koji se veruje da je nekada služio kao skladište.

Od svih odaja, najviše odudara Odaja proroka zbog svog akustičnog dizajna i neverovatne vokalne rezonancije. Veruje se da je ona posebno napravljena na taj način da bi se ojačao zvuk prilikom rituala.

To je ujedno i vizuelno najbogatija soba u megalitskom kompleksu pošto poseduje oker spirale sa kružnim grudvicama.

Istraživači su nakon brojnih analiza ustanovili da su ovu oblast pre 5.000 goina naseljavali ljudi sa izduženim lobanjama koji bi možda mogli biti i vanzemaljci koji su živeli na teritoriji današnje Malte.

Lobanje su u kratkom periodu bile izložene u Arheološkom muzeju Valete, a onda su misteriozno nestale bez traga.

Jedini dokaz o ovom milenijumskom otkriću su slike koje prikazuju bizarno otkriće iz Hal Saflijenija i koje potvrđuju da nije u pitanju mit ili bajka.

Možemo samo da nagađamo šta se dogodilo sa lobanjama, a veruje se da je vlada umešana jer su lobanje od ekstremne važnosti.

Webtribune.rs