Naslovnica IZA OGLEDALA NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA: Neverovatan rast leda na polovima iznenađuje naučnike

NEOBJAŠNJIVA MISTERIJA: Neverovatan rast leda na polovima iznenađuje naučnike

[adsenseyu3]

antarktik

[adsenseyu3]

„Ogroman rast leda na polovima iznenadio je naučnike i prouzrokovao gomilu pitanja. Da li je globalno zagrevanje uzelo pauzu? Na polovima majke Zemlje, potpuno suprotno od onoga što naučnici propovedaju, došlo je do porasta leda kakav nije viđen decenijama“, piše „Kronen Zeitung“

Skoro svi mejnstrim mediji ćute o ovom razvoju događaja, te je prilično osvežavajuće da neki mediji izveštavaju o „dobrim“ vestima da se planeta ne zagreva alarmantnom brzinom.

Kronen Zeitung izveštava da led Antarktičkog mora raste prosečnom godišnjom brzinom od 16.500 kvadratnih kilometara još od 2007. godine. Sličan je slučaj i sa Arktičkim morem, izveštava Austrian daily onlajn.

U Kronen Zeitung-u takođe piše da je brzo rastući led oko Antarktika „ogroman problem“ za pingvine, kojima je potrebna otvorena voda.

Štaviše, Kronen Zeitung pominje iznenađenje Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu (NSIDC) u Koloradu povodom rasta u Arktiku:

[adsenseyu1]

„Naučnici Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu u Bolderu, Kolorado moraju da priznaju da se umesto globalnog zagrevanja dešava globalno hlađenje.

Trenutno ovakav razvoj potpuno izokreće klimatske nauke sveta naopačke“.

Kronen Zeitung zatim objašnjava kako su klimatski modeli pogrešno predvideli šta će se desiti, te da su očajne tvrdnje nekih naučnika da je došlo do greške u merenju.

Radi objašnjenja, Kronen Zeitung se okrenuo profesoru Anastasiosu Conisu sa Univerziteta u Viskonsinu. Conis kaže da je mnogo faktora u igri. „Struje, vetrovi, taloženje i ponajviše gornji i donji slojevi vode“.

Na kraju članka, Kronen Zeitung objašnjava kako nedavno usporavanje uopštene solarne aktivnosti možda ima veliku ulogu na klimatske prilike.

Godinama se posmatra par sunčevih pega. Hladnije zime i leta bi mogli da budu posledica, kažu naučnici Max-Planck-a.

Prijavljeno ili ne, led polarnih mora je tu i ne može da se ignoriše.

Webtribune.rs

 [adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]