NEMCI SE SPREMAJU ZA RAT SA RUSIJOM: Nemačka ubeđena da Rusi nemaju nikakvo oružje i da je Putin blefirao …

gftrdf

Šef Strateške komande američkog vazduhoplovstva, general Džon Hajten, govoreći na Komitetu za oružane snage u Senatu, izjavio je da SAD nemaju nikakvih sredstava odbrane koja bi mogla isključiti upotrebu novog ruskog oružja protiv Amerike.

Da li Rusija ima na šta da bude ponosna? Stručnjaci nemačke Federalne akademije za bezbednosnu politiku smatraju da nema.

General Džon Hajten je senatorima rekao da bi SAD trebalo da se oslone na nuklearnu trijadu kako bi mogli da obuzdaju Rusiju i Kinu. Kao što možemo videti, zabrinutost američkih vojnih zvaničnika u poslednje vreme raste, zajedno sa potrebom američkog kompleksa odbrane, za koji Pentagon lobira u svakoj prilici.

Očigledno je da je cilj svih ovih žalopojki da “Rusi imaju, ali mi ne“ to da dobiju sredstva iz državnog trezora. Sudeći po veličini američkog vojnog budžeta, napori su bili uspešni. Da li novca ikada dosta?

Nemački stručnjaci veruju da Rusija, od svog novog oružja koje je predstavio predsednik Putin, ima samo raketu RS-28 Sarmat. Nemački stručnjaci ne sumnjaju da su Sarmat ICBM spsosobne da pogode SAD sa severnog i južnog pola Zemlje.

Međutim, oni sumnjaju u sve druge sisteme oružja. Nemci veruju da su svi ostali sistemi još uvek u razvoju. Štaviše, oni misle da ruski inženjeri imaju samo njihove skice. Oni ukazuju na činjenicu da su Sjedinjene Države odbacile ideju da izgrade krstareće rakete sa nuklearnim motorom i praktično neograničenom dometom tokom 1960-ih godina.

Nije sasvim jasno zašto su Rusi osuđeni na propast ako su Amerikanci odbacili tu ideju prvi. Nemački eksperti takođe kažu da su američki programi za razvoj hipersoničkog aviona zamrznuti. Ako je tako, zar postoji razlog da se Džon Hajten žali? Ipak, nemački stručnjaci zaključuju da je hipersonično oružje nerealno i super skupo, baš kao i lasersko oružje.

Vredi napomenuti da je rusko Ministarstvo odbrane nedavno objavilo video snimak testiranja hipersonične rakete “Kinžal“.

Nemački stručnjaci takođe udaraju na Armata tenk. Tenk T-14 Armata treba da postane glavno borbeno vozilo ruskih oružanih snaga. Međutim, Rusija će proizvesti samo 120 takvih tenkova godišnje tvrde Nemci. Prvobitna namera da se do 2020. godine napravi oko 2.300 takvih tekova je produžena do 2025. godine.

Vremenske promene se dešavaju stalno, ne samo u Rusiji, posebno kada je reč o tako ozbiljnoj stvari kao što je ulazak novog oružja u službu. Pa ipak, nemački stručnjaci nisu propustili ni ovaj detalj. Što se tiče mornarice, Rusija i tu ima mnogo problema, kažu Nemci. Rusija sada ima samo tri podmornice Borej klase, iako je zemlja trebalo da dobije osam strateških podmornica do kraja 2017. godine. Postoji samo jedna Jasen podmornica, dok se očekuje da najsavremenije Haski podmornice zamene sovjetske podmornice već 2025. godine.

Povrh svega ovoga, nemački stručnjaci ističu da Rusija nije izgradila ni jedan vojni brod veći od fregate, još od 1990-ih godina. Najverovatnije Rusija neće moći da sprovede nijedan od svojih mornaričkih projekata tokom narednih deset godina, zaključuju oni.

Naravno, izveštaj nemačkih stručnjaka nije čin uvrede i zlobe. Rusija ima mnogo problema koje treba da razreši. Međutim, izveštaji o temi “ruska vojska je papirni tigar“ se pojavljuju redovno. Na sve to možemo samo reći da predsednik Putin nikada ne govori o stvarima koje ne postoje, niti radi stvari koje ne može.

Šta sve stoji iza ovih nemačkih tvrdnji pitaju se analitičari? Ili im loše rade obaveštajne službe ili imaju neki skriveni cilj. Za sada se ništa pouzdano ne može reći ali neki analitičari tvrde da je ovo strategija obaveštajnih službi SAD kako bi stvorila u armijama Evropske Unije utisak da Rusi i nemaju baš neko naoružanje te bi tako lakše otpočeli rat sa Rusijom, posle čega bi se umešala Amerika sa nuklearnim naoružanjem.

Neverovatno je šta sve generali neće umisliti i kakve sve procene neće postaviti kao strateške postavke.

Utisak je da će otprilike Rusi morati da sravne nekoliko država kako bi neki generali EU došli sebi.

Takođe onespokojava činjenica da su ruske obaveštajne službe odavno ovo uvidele na osnovu čijih izveštaja rusko rukovodstvo se uveliko sprema za svetski rat.

To što Evropa još uvek spava i misli da će se rat dogoditi „negde tamo“ a da oni sa tim nemaju veze teško će im se osvetiti jer ovo nije vreme konvencionalnih ratova već vreme nuklearnih ratova u trajanju od nekoliko minuta.

Webtribune.rs