NEMAČKI POLITIKOLOG: Rukovodstvo EU u skladu sa politikom SAD odreklo se gasa iz Rusija ali sada mole Moskvu

Nedostatak gasa u skladišnim objektima EU primorao je Evropljane da preispitaju svoj stav u odnosu na Rusku Federaciju i energetske resurse koje ona isporučuje, rekao je nemački politički analitičar Aleksandar Rar.

Tema nestašice gasa uoči grejne sezone jedna je od glavnih tema današnjih evropskih medija. Energetska pitanja brinu gotovo svakog stanovnika Evropske unije zabrinutu zbog nadolazeće hladne zime.

Nije tajna da se rukovodstvo EU, postupajući u skladu sa spoljnom politikom SAD, odreklo plavog goriva koje se isporučuje iz Rusije, polažući velike nade u američki LNG. Međutim, Amerika je dala prednost azijskom tržištu a ne evropskom, primoravši EU da moli Moskvu da poveća zalihe gasa.

Nemački politikolog Aleksandar Rar smatra da najteža situacija u kojoj se Evropa nalazi, primorava Brisel da preispita svoj stav o Severnom toku 2, Trećem energetskom paketu i direktivi o gasu.

Prema njegovim rečima, Evropljani se osećaju trezveno kada je u pitanju njihova udobnost. A to je upravo slučaj, jer postoji mogućnost da se u najkritičnijem trenutku za EU ​​“SP-2″ može staviti u funkciju bez ikakvih ograničenja, piše „Economics Today“.

„Nekada se govorilo da ruski gas nije potreban, ali sada se svi hvataju za glavu i kažu da im je potrebno duplo više gasa, traže da ih Rusija snabdeva.

Svi su brzo zaboravili na ove direktive, kada je u pitanju njihovo dobro, kada je odjednom bio potreban gas, a skladišni prostori su samo 60% puni, i potrebno ih je napuniti 90% što je pre moguće „, rekao je nemački stručnjak.

Webtribune.rs