NEMAČKA VRI: Prekidamo sve finansijske veze sa SAD

merkel

Nemačka planira da prekine sve finansijske veze sa SAD, u znak protesta populističkom brendu politike Donalda Trampa.

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas je rekao da će Evropa uskoro imati sistem za prenos novca koji će isključiti SWIFT sistem (Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju).

“To neće biti lako, ali već smo započeli to da radimo,“ rekao je Mas na godišnjoj konferenciji ambasadora u Berlinu u ponedeljak. “Proučavamo predloge za kanale i sisteme plaćanja, nezavisnije od SWIFT-a, i za stvaranje evropskog monetarnog fonda.“

Mas je takođe najavio planove za otkrivanje nove spoljnopolitičke strategije prema SAD.

“Krajnje je vreme da rekalibrišemo Transatlantsko parnerstvo – racionalno, kritično, pa čak i samokritično,“ rekao je on.

Prošle nedelje, Mas je pozvao na jačanje evropske autonomije stvaranjem kanala za plaćanje koji su nezavisni od SAD, uspostavljajući “Evropski monetarni fond.“

Namera da se stvori sopstveni sistem je navodno povezana sa Vašingtonovim nedavnim povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma, i ponovnim nametanjem ekonomskih sankcija protiv Islamske Republike.Kako Brisel ostaje posvećen paktu koji je potpisan 2015. godne između Teherana i svetskih sila, EU je morala da primeni “Statut blokiranja“ kako bi evropska preduzeća koja posluju u Iranu zaštitila od američkih sankcija protiv te zemlje.

Međutim, ova mera nije uspela da evropske velikane kao što su Total, Maersk i Mercedes zadrži u Iranu, jer oni ne mogu funkcionisati nezavisno od međunarodnog bankarskog sistema denomiranog od strane SAD-a i međnarodnih finansijskih tržišta.

SWIFT, što je skraćenica za Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju, je finansijska mreža koja pruža veoma vredne prekogranične transfere za članove širom sveta. Smešten je u Belgiji, ali njegov odbor uključuje rukovodioce iz američkih banaka sa američkim federalnim zakonom koji omogućava administraciji da deluje protiv banaka i regulatora širom sveta. On podržava većinu međubankarskih poruka, povezujući preko 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja i teritorija.

U maju je guvernerka ruske Centralne banke, Elvira Nabiulina, rekla da je ta zemlja stvorila nacionalni sistem za prenos novca koji bi mogao zaštiti njihovo bankarstvo od potencijalnog prekida SWIFT usluga prenosa. Taj korak je izazvan naizgled beskrajnim antiruskih kazni koje je Vašington uveo od 2014. godine iz različitih razloga, uključujući ponovno spajanje sa Krimom, navodno učešće u vojnom sukobu u istočnoj Ukrajini, navodno mešanje u američke izbore, i navodno trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Webtribune.rs