Naslovnica U FOKUSU Nemačka totalno posrnula: „To je znak za uzbunu. Nema oporavka“

Nemačka totalno posrnula: „To je znak za uzbunu. Nema oporavka“

       

Nemačka ekonomija se ponovo spustila na pandemijski nivo, a trenutno nema naznaka sistemskog oporavka, upozorila je industrijska i trgovinska komora (DIHK).

„Nemačka je u recesiji. Spadamo među retke evropske zemlje čija se ekonomija ponovo spustila ispod nivoa koji smo beležili pre pandemije. To je znak za uzbunu“, rekao je šef DIHK-a Peter Adrijan.

Situacija u nemačkoj ekonomiji je teška, rekao je Adrijan, izdvojivši probleme među preduzećima srednje veličine i nesklonost kompanija ulaganjima.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Upozorio je da i dalje nema naznaka sistemskog oporavka, prognoziravši „veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine“ zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala.

„To će izazvati negativne posledice u celoj privredi”, smatra.

„Ne usuđujem se da prognoziram kada će se stvari ponovno pokrenuti. Verovatno ćemo biti srećni ako na kraju godine vidimo nultu stopu ekomnomskog rasta, a ne minus. Međutim, to u najboljem slučaju znači stagnacija”, podsetio je.

[adsenseyu1]

Nužan je ogroman napredak da se osigura prosperitet Nemačke, upozorio je Adrijan.

Nemačke kompanije muči neizvesnost, izdvojivši među primerima prelaz na zelenu energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati gas, zalihe energije ne postanu dostupnije, kazao je.

„Još nemamo zeleni vodik ni pouzdano i jeftino snabdevanje kompanija zelenom električnom energijom”, objasnio je šef DIHK-a.

Nemačka bi mogla još više da zaostane za međunarodnom konkurencijom i već je među zemljama EU-a s najslabijim ekonomskim rezultatima, dodao je.

Nemačke kompanije često traže lokacije izvan Evrope, u SAD, Južnoj Americi i Aziji, uglavnom kako bi smanjile troškove, naglasio je, poručivši zastupnicima u Bundestagu da vode računa o tom trendu, prenosi Poslovni dnevnik.

„To na duži rok vodi prema postupnom iseljavanju kompanija, što, naravno utiče na radna mesta u Nemačkoj. Jer (mogli) bismo da ih izgubimo i zauvek“, naglasio je.

(Poslovni dnevnik)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]