Nemačka totalno posrnula: „To je znak za uzbunu. Nema oporavka“

       

Nemačka ekonomija se ponovo spustila na pandemijski nivo, a trenutno nema naznaka sistemskog oporavka, upozorila je industrijska i trgovinska komora (DIHK).

„Nemačka je u recesiji. Spadamo među retke evropske zemlje čija se ekonomija ponovo spustila ispod nivoa koji smo beležili pre pandemije. To je znak za uzbunu“, rekao je šef DIHK-a Peter Adrijan.

Situacija u nemačkoj ekonomiji je teška, rekao je Adrijan, izdvojivši probleme među preduzećima srednje veličine i nesklonost kompanija ulaganjima.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Upozorio je da i dalje nema naznaka sistemskog oporavka, prognoziravši „veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine“ zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala.

„To će izazvati negativne posledice u celoj privredi”, smatra.

„Ne usuđujem se da prognoziram kada će se stvari ponovno pokrenuti. Verovatno ćemo biti srećni ako na kraju godine vidimo nultu stopu ekomnomskog rasta, a ne minus. Međutim, to u najboljem slučaju znači stagnacija”, podsetio je.

Nužan je ogroman napredak da se osigura prosperitet Nemačke, upozorio je Adrijan.

Nemačke kompanije muči neizvesnost, izdvojivši među primerima prelaz na zelenu energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati gas, zalihe energije ne postanu dostupnije, kazao je.

„Još nemamo zeleni vodik ni pouzdano i jeftino snabdevanje kompanija zelenom električnom energijom”, objasnio je šef DIHK-a.

Nemačka bi mogla još više da zaostane za međunarodnom konkurencijom i već je među zemljama EU-a s najslabijim ekonomskim rezultatima, dodao je.

Nemačke kompanije često traže lokacije izvan Evrope, u SAD, Južnoj Americi i Aziji, uglavnom kako bi smanjile troškove, naglasio je, poručivši zastupnicima u Bundestagu da vode računa o tom trendu, prenosi Poslovni dnevnik.

„To na duži rok vodi prema postupnom iseljavanju kompanija, što, naravno utiče na radna mesta u Nemačkoj. Jer (mogli) bismo da ih izgubimo i zauvek“, naglasio je.

(Poslovni dnevnik)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte