Naslovnica U FOKUSU FSB sprečila atentat na guvernera Krima, Sergeja Aksjonova

FSB sprečila atentat na guvernera Krima, Sergeja Aksjonova

       

Priveden je državljanin Rusije koji je u Ukrajini obučavan za baratanje minsko-eksplozivnim sredstvima

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) je sprečila je atentat na gubernatora Krima Sergeja Aksjonova koji su organizovale ukrajinske specijalne službe.

Priveden je državljanin Rusije, koji je radio po nalogu Ukrajinske Službe bezbednosti (SBU) obučavan u Ukrajini za izviđačke i subverzivne aktivnosti, kao i za baratanje minsko-eksplozivnim sredstvima, prenose „RIA Novosti“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Osumnjičeni je planirao da digne u vazduh automobil Aksjonova, ali je uhvaćen kako uzima bombu iz skrovišta.

Uhapšen je i priznao je krivicu.

„U decembru 2022. godine sam počeo da radim za SBU kod nadzornika Igora, dobio sam kodno ime ‘Karatista’. Obučavan sam za subverzivni rad, prerušavanje i šminkanje, kako da izbegnem progon i slično. Dobio sam zadatak da odem na Krim, u Simferopolj. Za početak je trebalo da iznajmim kuću, kupim telefon, zaposlim se. Svakog dana sam stupao u kontakt sa Igorom, čekajući dalja uputstva. Čekao sam da dobijem adresu na kojoj se nalazio automobil da postavim minu, da bih kasnije odvezao ovaj automobil u Sevastopoljsku ulicu da raznesem kolonu vozila Sergeja Aksjonova“, priznao je.

[adsenseyu1]

Protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog pokušaja terorističkog akta i zbog ilegalne nabavke eksploziva, javila je FSB.

Služba je tokom maja izdala nekoliko izveštaja o sprečavanju serije terorističkih napada na Krimu čije je meta, između ostalog, bio i Aksjonov. Prema informacijama FSB-a, direktni organizator terorističkih napada je Roman Mašovc, zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

(RT)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]