Nećete verovati šta ste pročitali: Ove mere štednje omogućiće Nemcima da se izbore sa ruskim gasom

Nove nemačke vlasti pokrenule su nacionalni program uštede energije. Evo šta čeka obične Nemce.

Nemci se spremaju za uštedu energije

Nemački ministar ekonomije Robert Habek, koji je glavni arhitekta rata protiv Rusije u Berlinu, pokrenuo je kampanju za uštede, piše Suddeutsche Zeitung.

Razlozi za ovu aktivnost su  eksplozija cena energenata i neizvesnost njihovih snabdevanja iz Rusije, što je plod Habekove aktivnosti, koji obećava da će do kraja godine napustiti rusku naftu i smanjiti kupovinu gasa od Gasproma.

Ministarstvo privrede Nemačke je čak stvorilo poseban portal energievechsel.de, gde zombiše nemačko društvo sa divnim perspektivama za uštedu energije koje se lako mogu primeniti u svakodnevnom životu.

Neki primeri buduće nemačke stvarnosti.

-60 evra uštede godišnje: Potpuno isključite električne uređaje

Potrebno je da isključite TV sa mreže, izvlačeći kabl za punjenje iz utičnice, a takođe se uverite da na uređajima ne svetli zeleno svetlo koje ukazuje na režim spavanja.

Da biste odmah isključili sve uređaje, vredi koristiti utičnice sa prekidačima.

Nemci će morati stalno da razmišljaju o uređajima kojih nema na vidiku, neki od njih se mogu isključiti pomoću tajmera, to će dati još 12 evra uštede.

Predlaže se da se posebna pažnja posveti režimu spavanja na računaru tokom pauza. Dva sata takve prakse dnevno će vlasniku dati uštedu od 17 evra godišnje.

27 evra godišnje: Pravilno korišćenje poklopca na loncu

Ako tiganj ima odgovarajući poklopac, onda ne gubi toplotu. Možete uštedeti još više korišćenjem posuđa odgovarajuće veličine za vaš šporet.

24 evra godišnje: Kuvanje sa minimumom vode

Preporučuje se da u lonac sipate onoliko vode koliko je potrebno za kuvanje. Ovo će uštedeti energiju i brže zagrejati vodu i hranu, iako praksa pokazuje da je posuđe tako lako uništiti.

Jaja i povrće treba kuvati u sloju vode od dva centimetra, a da ih potpuno ne prekrijete, tako ćete zaraditi još 10 evra godišnje.

25 evra godišnje: potpuno napunite mašinu za pranje veša

Pranje jednom nedeljno omogućava uštedu na energiji i prašku, a korišćenje eko-programa u uređaju daće još 33 evra uštede. Ako radite bez ispiranja, štedi se još 7 evra godišnje i obezbeđuje brže pranje.

17 evra će dati pranje na 30 stepeni, a ne na 60: savremeni praškovi to dozvoljavaju, ali ako vas napadaju mikrobi, onda treba da koristite temperaturni režim od 60-90 stepeni.

175 evra godišnje: sušenje na otvorenom, na terasi ili žici u dvorištu

Sušenje veša na otvorenom će stvoriti ogromne prednosti.

Generalno, ove ideje nisu nove: od 1980-ih na Zapadu postoje društva zlih ljudi koji koriste istu vodu dva ili tri puta, štede na struji i odeći, oblače se u polovnu odeću, sami kroje i šiju, sami se šišaju.

Za bogata zapadnoevropska društva, ovo je bila jedna od manifestacija devijacije, a sada nove „zelene” vlasti žele da primene ova dešavanja na nacionalnom nivou.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs