Naslovnica SPEKTAR Naveden razlog zašto SAD mogu izgubiti rat velikih razmera

Naveden razlog zašto SAD mogu izgubiti rat velikih razmera

Sjedinjene Države bi mogle da izgube rat velikih razmera zbog nedostatka municije i oružja, koji bi mogli da traju samo nekoliko nedelja, piše kolumnista „Atlantika“, Kori Šeik.

„Naša zemlja bi mogla da izgubi rat velikih razmera zbog nedostatka oružja i municije, ali ne zbog pomoći Ukrajini. U velikom sukobu, Sjedinjene Države bi ostale bez municije za nekoliko nedelja, a bez oružja iz nekih od najvažnijih kategorija – za manje od nedelju dana“, napisao je kolumnista u svom članku.

Istovremeno, Šeik je primetio, da je količina naoružanja koje Vašington isporučuje Ukrajini „beznačajna u poređenju sa neophodnim naoružanjem“, koje SAD, međutim, nemaju na zalihama.

On smatra, da Vašington ne može da se osloni na činjenicu, da će se u slučaju sukoba velikih razmera saveznici „snabdevati“ ili razviti Lend-Lease program za slanje oružja Sjedinjenim Državama, ako sami nisu direktno uključeni u sukob.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

„Na primer, čak i pre nego što je britanska vojska počela da šalje oružje u Ukrajinu, njene zalihe su bile toliko oskudne, da bi u slučaju velikog rata ostala bez municije za nedelju dana“, piše novinar.

Kolumnista je takođe izrazio kritike, na račun američkog budžeta za odbranu. Prema njegovim rečima, trenutni budžet za odbranu zemlje uključuje potrošnju od 109 milijardi dolara na stavke koje se ne odnose na odbranu, „koje bi bilo prikladnije uključiti u budžete drugih resora“.

[adsenseyu1]

On napominje, da Vlada takve stavke uključuje u budžet za odbranu, jer je to „jedini zakon o aproprijacijama koji će garantovano proći”. Osim toga, „političari vole da kažu da povećavaju izdatke za odbranu“. Međutim, SAD, kako primećuje Šeik, ne fokusiraju svoju potrošnju na osnovno oružje i municiju.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, je istakao, da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo, da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov, primetio je da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora, i da će imati negativan efekat. Lavrov je naveo, da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja… na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja“.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social