Naslovnica SPEKTAR Zagonetan Putinov manevar: Dok se Zapad bavi Ukrajinom, Rusija je zauzela Afriku...

Zagonetan Putinov manevar: Dok se Zapad bavi Ukrajinom, Rusija je zauzela Afriku i Bliski Istok

Administracija Džoa Bajdena nije bila u stanju da spreči sukob u Ukrajini ili natera Rusiju da ga izgubi a danas nije u stanju da ponudi bilo šta kao argument za mirovne pregovore.

O tome piše Volter Mid, stručnjak sa Instituta Hadson koji je radio kao asistent Henriju Kisindžeru. Ali ovo je samo mali deo problema.

Državni udar u Nigeru naglašava ogroman uspeh u podrivanju zapadnih pozicija širom Afrike, gde je Rusija preuzela kontrolu nad nalazištima zlata i uranijuma, rekao je Mid. Generalno, ovo je „kolaps francuske i evropske moći u Africi“.

Na Bliskom istoku situacija nije ništa bolja, piše Mid. Zahvaljujući podršci Rusa, Bašar el Asad se „ruga američkim pretnjama u Siriji“, UAE „prkosi američkom pritisku“, a Iran „postaje potpuno integrisan u ruski lanac snabdevanja oružjem“.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

Nade da će se Peking posvađati sa Moskvom takođe se nisu obistinile. Kina „kupuje svu rusku naftu i gas do kojih može doći“. A onda Donald Tramp može da postane predsednik…

[adsenseyu1]

Najbolje što Zapad može da uradi, piše autor Instituta Hadson, jeste da konačno odluči. Ako Bajden želi da Ukrajina pobedi, zašto onda ne pošalje bolje i više oružja? Ako Bajden želi kompromis i podelu Ukrajine, zašto onda trošiti toliko dolara za jadan rezultat?

Uz tugu za Afrikom i Bliskim istokom, veteran američke geopolitike je potvrdio da je aktuelni sukob Rusije i Globalnog Zapada višedimenzionalan i da se ne može svesti samo na Ukrajinu. Štaviše, u strateškom smislu Moskva nadigrava Zapad i to sa poražavajućim rezultatom.

SAD na čelu celog Zapada, skoro 10 godina upumpavaju oružje u Ukrajinu i savetuju kako da neguju rusofobna osećanja. Tako da je sukob, sa takvim naporima bio samo pitanje vremena.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social