Naučno dokazana moć za muškarce, kombinacijom dva sastojka

hfdzrtuhgsdfgfd

Uzimanje L-arginina samo po sebi možda nije dovoljno za poboljšanje simptoma erektilne disfunkcije ali istraživači sugerišu da se L-arginin može uzimati uporedo sa piknogenolom, povećavajući na taj način korisne efekte dva prirodna jedinjenja na muškarce koji imaju impotenciju.

Telo pretvara L-arginin u azotni oksid. Ova poslednja supstanca služi kao neurotransmiter u mozgu, podstiče rad srčanog mišićnog tkiva da bolje funkcioniše i deluje kao vazodilator.

Vazodilataciona svojstva azotnog oksida su od posebnog značaja za pacijente sa erektilnom disfunkcijom. Jedinjenje čini krvne sudove širim i tako povećava protok krvi i omogućava joj da dopre do tkiva kojima je potrebna.

Kao takav, viši nivo azotnog oksida znači da tkivo penisa, koje učestvuje u erekciji, prima značajnije količine krvi. Poboljšana zaliha krvi pomaže održavanju erekcije.

Ljudi mogu da konzumiraju do osam grama L-arginina svaki dan, a da ne dožive negativne neželjene efekte.

Mahunarke sadrže najviše koncentracije L-arginina koji se nalazi u hrani. Bademi, brazilski orasi i kikiriki se ističu kao biljna hrana koja sadrži najveću količinu korisnog jedinjenja. 

L-arginin ima blagotvorne efekte na erektilnu disfunkciju

2000.godine, istraživači sa Univerziteta u Kelnu procenili su efikasnost L-arginina kao prirodnog sredstva za lečenje impotencije. Davali su tri tablete od 500 mg L-arginina pacijentima sa erektilnom disfunkcijom koja je proizašla iz različitih uzroka. Oni su takođe dali placebo drugim učesnicima.

Otkrili su da je 17 procenata grupe za lečenje L-argininom doživelo znatna poboljšanja u pogledu erektilne funkcije. Poređenja radi, 20 procenata placebo grupe prijavilo je koristi.

Pored toga, nešto više od polovine kohorte studije reklo je da je doživelo manja poboljšanja erektilne disfunkcije nakon što su uzimali dodatke L-arginina. Međutim, 27 procenata žalilo se ili nije osetilo nikakvu korist ili su osećali da im se stanje pogoršava zbog terapije.

Rezultati ovog testa sugerisali su da samo uzimanje L-arginina nije dovoljno za lečenje erektilne disfunkcije. Međutim, to je samo jedan od mnogih prekursora azotnog oksida. Tu je i piknogenol, sintetizovani analog L-arginina koji postiže slične vazodilatorne efekte.

Uzimanje piknogenol-a i L-arginina zajedno poboljšava njihovu efikasnost u ublažavanju impotencije

Bugarski istraživački tim istraživao je mogućnost kombinovanja dva prekursora azotnog oksida u jedinstvenu terapiju za erektilnu disfunkciju. Želeli su da vide da li te dve supstance deluju dobro.

U svom eksperimentu iz 2003. godine, pacijenti su uzimali i L-arginin i piknogenol tokom tri meseca. Tokom prvog meseca lečenja, učesnici su uzimali 1,7 g dodatka L-arginina svaki dan.

U drugom mesecu dodato je 80 mg piknogenola u tekući tretman. Trećeg meseca dnevna doza piknogenola je povećana na 120 mg.

Tokom prvog meseca monoterapije L-argininom, pet procenata učesnika ispitivanja reklo je da su poboljšali svoju impotenciju. Mali broj porastao je na 80 procenata tokom drugog meseca, nakon dodavanja piknogenola u lečenje L-argininom. Do trećeg meseca dualne terapije, ogromnih 92,5 procenata učesnika reklo je da imaju zdrave erekcije.

Na osnovu rezultata studije L-arginin bi mogao da se smatra mogućim sredstvom za ublažavanje erektilne disfunkcije ako je uzet zajedno sa piknogenolom ili nekim dodatkom sa sličnim dejstvom. Pacijenti koji već uzimaju piknogenol trebalo bi da razmisle o tome da jedu mahunarke bogate prirodnim ekvivalentom.

Webtribune.rs