Naučnici upozoravaju da će zemljotresi u Kaliforniji pokrenuti KATASTROFALNI MEGA ZEMLJOTRES

zemljotres

Niz nedavnih zemljotresa na zapadnoj obali Amerike će izgleda pokrenuti katastrofalni mega zemljotres, upozorili su naučnici.

Prema mapama koje je dostavio USGS, 11 zemljotresa u rasponu od 2,8 do 5,6 po Rihterovoj skali su se nedavno pojavili na morskom dnu tektonske ploče Huan de Fuka, 9,5 kilometara ispod površine Zemlje.

Ploča je prilično aktivna i kreće se istočno-severoistočno za otprilike 4 cm godišne, navodi PNSN (Pacific Northwest Seismic Network).

Don Blejkman, geofizičar u Nacionalnom informativnom centru za zamljotrese, kaže da će neobično kretanje ploče izazvati povećanje zategnutosti “dok se rased ne rascepi, i nekoliko metara Huan de Fuka sklizne ispod Severne Amerike u velikom zemljotresu.“

Fox News izveštava: PNSN je istakao da bi bilo potrebno mnogo klizanja (otprilike 10-ak metara) na vrlo velikoj površini kako bi se prozveo zemljotres nivoa M9 (magnitude 9.0) koji bi mogao pogoditi region, ali su napomenuli da se to u proseku dešava na svakih 550 godina.

Uzrok zabrinutosti je ono što se dešava kada ploča Huan de Fuka na kraju potone ispod mnogo veće pacifičke ploče. Tokom približno 330 godina, ploča se neprekidno potiskuje, što je aktivnost koja će na kraju dovesti do toga da bude gurnuta ispod ploče u Severnoj Americi, izazivajući da taj region potone za oko 2 metra na minimum, i može rezultirati jednim od najvećih zemljotresa u ljudskoj istoriji.

Ako bi čitava Subdukciona zona Kaskadija od 1.000 km (koja uključuje ploču Huan de Fuka) iskusila potpuni prekid, to ne samo da bi izazvalo zemljotres magnitude 9,0, već i cunami.

Ploča Huan de Fuka se proteže od Severne Kalifornije do Britanske Kolumbije, a Subdukciona zona Kaskadija se proteže od ostrva Vankuver do Rta Mendosino u Kaliforniji.

Nedavne studije su istakle kolika je ranjivost za eventualni “Veliki zemljotres.“

Prošlog meseca, jedna studija je detaljno pokazala da postoji rased dužine od 24 do 32 km koji se proteže od raseda San Andreas – nazvan Durmid lestvičasta struktura – koji bi mogao dovesti do zemljotresa magnitude 7 ili više.

Istraživanje je stavilo 75% šanse da će se to dogoditi i u severnoj i u južnoj Kaliforniji u narednih 30 godina.

O “Velikom zemljotresu“ je bilo upozorenja nekoliko puta ranije, a USGS je opširno pisao na tu temu, uključujući i to kako koristiti ranije zemljotrese da se bolje predvide budući.

Webtribune.rs