Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici izračunali: Evo koliko je vremena ostalo čovečanstvu

Naučnici izračunali: Evo koliko je vremena ostalo čovečanstvu

mesec i zemlja hj

Naučnici sa Harvarda i Oksforda izračunali su koliko dugo može da postoji život oko zvezda sa povoljnom klimom za život

Period u kome može da se razvija život u blizini zvezda direktno zavisi od dužine života same zvezde, navodi se istraživanju.

Izuzetak je samo ako zvezda prekine svoje postojanje iz neprirodnih razloga, npr. zbog sudara sa nebeskim telom ili pod uticajem drugih rušilačkih sila.

Prema podacima istraživanja, život može nastati u području zvezde koja je 0,08 — 3,7 puta teža od Sunca. Pri tome, težina zvezde je obrnuto proporcionalna dužini života: što je lakša zvezda, duže će postojati živi organizmi.

Najrasprostranjenije u svemiru zvezde su crveni patuljci. One se odlikuju malim težinama, mogu postojati i podržavati život oko sebe tokom 10 milijardi godina.
Zvezde koje liče na Sunce, u procesu svoje evolucije preživljavaju različite stadijume razvoja, a zatim kroz 10 milijardi godina se pretvaraju u bele patuljke. U svakom od ovih perioda zvezda može stvoriti nepovoljnim uslove za život za okolne planete.

Proces nastanka zvezda počeo je 30 miliona godina posle Velikog praska. Planetarni sistemi su počeli da se pojavljuju mnogo kasnije — nakon što su eksplozije formirale nove generacije zvezda.

Naučnici smatraju da je to tačka početka postojanja života u vasioni koja se ograničava trajanjem najstabilnijih zvezda — oko 10 milijardi godina.[adsenseyu5][adsenseyu5]