Našli put u podzemni svet: Evo šta se krije ispod drevnih piramida

teotihuakan piramida

U blizini glavnog grada Meksika arheolozi su pronašli skrivene tunele i pećinu ispod jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta. Skriveni prolaz i pećina pronađeni su na oko sedam metara ispod piramide Meseca, druge najveće piramide u Meksiku

U saopštenju Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavljeni su detalji ovog neverovatnog otkrića.

Direktorka projekta konzervacije trga Plaza de la Luna, odnosno središnjeg mesta arheološkog kompleksa, Veronika Ortega, rekla je, prenosi The Sun, da su u fokusu daljih istraživanja upravo novootkriveni obredni prostor za koje jedan deo stručnjaka veruje da su povezani s ritualima posvećenima podzemnim svetom koje su sprovodili stari Tolteci.

Dalja istraživanja, poručila je, omogućiće otkrivanje povezanosti starog grada s drugim delovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbijske Amerike.

Važno otkriće rezultat je istraživanja koje su arheolozi i naučnici sprovodili oko Piramide Meseca, a istraživanja su počela još 2017. godine.

Upravo su geofizička ispitivanja električnim metodama omogućila detekciju različitih električnih potencijala i samim time različitih podzemnih materijala, dodaje The Sun.

Piramida Meseca izgrađena je u Teotihuakanu, najvećem gradskom središtu Srednje Amerike, odnosno starog Meksika. Od svog osnivanja u 1. veku nove ere pa do pada nakon gotovo 700 godina, Teotihuakan je bio najveći grad starog meksika.

Kroz drevni grad prolazi Avenija mrtvih koja se proteže na više od 16 kilometra. Na severnom kraju avenije smeštena je druga po veličini piramida, Piramida Meseca, a na sredini je Piramida Sunca, najmonumentalnija građevina u Teotihuakanu.

(B92)