Naslovnica IZA OGLEDALA NASA izračunala da će asteroid pogoditi Zemlju sa verovatnoćom od 72 odsto

NASA izračunala da će asteroid pogoditi Zemlju sa verovatnoćom od 72 odsto

Prema proračunima NASA-e, ovaj veliki kosmički problem će pasti na naše glave sa verovatnoćom od 72% za 14 godina. Ali nismo spremni.

NASA je u potpunoj panici. Kako se navodi u njihovom saopštenju za javnost, oni su razvili hipotetički scenario sudara koji može da se dogodi do 2038. godine i u kojem je već sve proračunato – koliko će ljudi biti smrvljeno, a koliko gradova srušeno ovim asteroidom.

Vašington, Dalas, Madrid, delovi Afrike i, iz nekog razloga, posebno Alžir neće imati mnogo sreće.

Ovaj hipotetički scenario razvila je Kancelarija za koordinaciju planetarne odbrane, tačnije grupa od skoro 100 predstavnika vlade koji su, gledajući ovaj strašni film, otkrili – užas od užasa – da je njihov plan borbe protiv asteroida pun slabosti i potpuno nespremni za odbijanje vanzemaljske nevolje.

Ispostavilo se da su svemirski zvaničnici ograničeni u spremnosti da brzo sprovedu neophodne svemirske misije, a metode informisanja javnosti o predstojećoj katastrofi nisu u potpunosti razvijene.

Učesnici koji predstavljaju federalne agencije poput Stejt departmenta i međunarodnih organizacija poput Kancelarije Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja, nakon gledanja simuliranog filma o katastrofi, takođe su izjavili da čovečanstvo nije spremno da pokrene svemirsku misiju kako bi sprečilo sudar asteroida sa zemljom.

Ponovo, prema saopštenju za štampu , nakon gledanja simulacije sadara Zemlje i asteroida, NASA i Federalna agencija za vanredne situacije pokrenule su vežbu osmišljenu da testiraju spremnost vlade za približavanje asteroida Zemlji. Rečeno je da vežba uključuje „međunarodno osoblje za planetarnu odbranu“.

Tokom ovih vežbi, otkriveno je, da svemirski zvaničnici do danas imaju samo jednu dokazanu metodu za uklanjanje asteroida sa Zemlje – korišćenjem kinetičkog udara ili korišćenjem sudara sa svemirskom letelicom da promene putanju asteroida.

Vršilac dužnosti oficira za planetarnu odbranu u NASA-i rekao je da je vežba pomogla vladinim agencijama da planiraju kako će zajedno raditi na pripremi za budući udar asteroida.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social