Naslovnica U FOKUSU Napeto između Kine i Amerike: SAD će se pobrinuti da …

Napeto između Kine i Amerike: SAD će se pobrinuti da …

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da će se Vašington „pobrinuti“ za navodni kineski špijunski balon koji je primećen kako leti preko SAD.

Bajden je ovu izjavu dao u odgovoru na pitanje da li će SAD oboriti “sumnjivi kineski balon za nadzor“, koji je primećen kako leti iznad savezne države Montana, prenosi Rojters.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD. Visoki vojni zvaničnik je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa. Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primećen iznad Severne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posetu Kini zbog otkrića kineskog balona. Pentagon je juče saopštio da je još jedan kineski balon primećen iznad Latinske Amerike, ne navodeći gde tačno, navodi britanska agencija.

(tanjug)