NAJOPASNIJA RUSKA PRETNJA: Zapad je mnogo nervozan – Više nema oproštaja – MOSKVA JE SPREMNA …

Sjedinjene Američke Države i druge države članice Severnoatlantske alijanse trebalo bi da prestanu da organizuju opasne vojne provokacije u crnomorskom regionu, jer bi takav pristup mogao da im preti ozbiljnim posledicama.

Do ovog zaključka došli su novinari informativnog portala Asia Times, komentarišući reakciju ruskog rukovodstva na ulazak britanskog razarača Defender u teritorijalne vode Rusije.

Novinari su detaljno objasnili zašto NATO ne treba da testira ruske živce, a takođe su objasnili i kako će Rusija reagovati na nove provokacije u Crnom moru.  

Pre svega, skrenuli su pažnju na činjenicu da je Moskva ozbiljno shvatila vojnu provokaciju Sjedinjenih Država i Velike Britanije – razarača Defender koji je prekršio granice Rusije u blizini obale Krima.

Rusko rukovodstvo osudilo je trik NATO-a, upozoravajući da Zapad ne bi trebalo da ponavlja takve manevre jer bi se vrlo loše završili.

„Rusija je zapretila da više neće tolerisati takve prljave trikove i potopiće bilo koji brod koji bude napao njene teritorijalne vode“, primetio je autor članka.

Moskva je itekako svesna da se NATO-ove provokacije mogu završiti vojnim sukobom u punom obimu, ali je u potpunosti posvećena nepovredivosti granica zemlje, upozoravajući da više neće popuštati.

Novinari su takođe naglasili da pokušaji Sjedinjenih Država, da sa Rusijom razgovaraju sa pozicije moći, neće biti krunisani uspehom, s obzirom da je Moskva izuzetno svesna svog položaja i spremna je za najstrože mere u crnomorskom regionu.

Dakle, odlučni odgovor Rusije na još jednu provokaciju NATO-a čini Zapad nervoznim, jer bi incident mogao da dovede do velikog vojnog sukoba koji bi mogao prerasti u rat punih razmera.

Webtribune.rs