Na američkom pragu: Ruska mornarica stiže na Kubu – NIKO NE ZNA ŠTA JE U BRODOVIMA

gfhertggfdrds

Grupa ruskih brodova Severne flote, koju predvodi fregata admirala Gorškova, približila se obali Kube, izjavio je potparol Severne flote Vadim Serga.

„Grupa brodova Severne flote, na čelu sa fregatom admirala Gorškov, došla je do obale Kube. Danas će ruski mornari posetiti glavni grad republike – lučki grad Havanu, sa logističkim brodom Elbrus i tegljačem Nikolaj Čiker. Prosečni priobalni tanker Kama nastavlja svoje putovanje do istočnog Karipskog mora do ostrva Trinidad i Tobago “, rekao je on.

Prijavljeno je da su brodovi otišli na dugačko putovanje iz Severomorska 26. februara. Od početka putovanja, brodovi i pomoćni brodovi flote prešli su oko 28 hiljada nautičkih milja.

Objavljeno je da su se ruski mornari tokom putovanja zaustavljali u lukama Džibuti i Kolombu, kao i u kineskoj luci Kingdao kako bi učestvovali u proslavi 70. godišnjice Narodne oslobodilačke vojske Kine.

Proslave su održane u Vladivostoku, zatim su prešli Tihi okean, ekvator i zaustavili se u Puerto Bolivaru, Ekvador. Prošle nedelje, flota je prošla kroz Panamski kanal do Karipskog mora.

U međuvremenu, hidrografi ruske Severne flote nameravaju da potvrde pretpostavke o postojanju novih ostrva i mapiraju ih tokom arktičke ekspedicije 2019. godine.

„Postoji šest ili sedam ostrva čije postojanje mora biti potvrđeno tokom ekspedicije, od kojih bi većina trebala da bude duža od 500 metara“, kaže Aleksej Kornis, šef Hidrografske službe flote, a prenosi Izvestia.

Prema Kornisu, to su ostrva u arhipelagu Nova Zembla. Pretpostavke o njihovom postojanju nastale su nakon analize satelitskih snimaka i podataka iz drugih ekspedicija.

“Međutim, ostrva se smatraju zvanično otkrivenim kada na njih stupe geodeti. Potrebno je utvrditi da li su ove strukture trajne, ako, na primer, nisu deo glečera ”, kaže Kornis.

Webtribune.rs