Naslovnica IZA OGLEDALA Muževi joj nestajali, a onda su našli 40 kostura zakopanih u dvorištu

Muževi joj nestajali, a onda su našli 40 kostura zakopanih u dvorištu

bela ganes

Bela Ganes je imala težak život i teško detinjstvo u Norveškoj u 19. veku. Ona je bila najmlađa od osmoro dece u siromašnoj porodici. Kako bi pobegla od takvog života, jedna od njenih starijih sestara se preselila u Ameriku, a Bela joj se pridružila kada je dovoljno porasla.

Bela se udala 1884. godine u Čikagu i rodila dvoje dece, mada je imala puno usvojene dece. Dvoje njene dece je rano umrlo od kolitisa. Bela je dobila njihovo životno osiguranje. Zatim je 1900. godine umro njen muž. Jedan od lekara je mislio da je u pitanju trovanje, ali porodični lekar je kao zvaničnu smrt naveo srčani udar. Bela je dobila njegovo životno osiguranje i iskoristila novac da kupi farmu u La Porteu, Indijana.

[adsenseyu1]

Ona se ponovo udala 1902. godine. Nedugo nakon venčanja, Belin muž je doživeo nesreću kada je deo mašine pao na njegovu glavu. Bela je opet dobila životno osiguranje.

Nakon smrti njenog drugog muža, Belin život je postao rutina: Bela je tražila potencijalne muževe preko oglasa u novinama a oni su onda dolazili na njenu farmu. Ona ih je savetovala da sa sobom ponesu dovoljno novca da plate njenu hipoteku (kao znak da su ozbiljni sa ponudom za brak), a nakon što bi uplatili novac u Belinoj banci, oni bi jednostavno nestali.

Bela je svima govorila da su se muškarci pojavljivali a onda je potpuno neodgovorno ostavljali. Kada bi je rođaci muževa pitali gde su oni otišli, ona bi pomenula Norvešku ili Oregon ili Sent Luis. Takođe, prema Belinim navodima, jedna njena ćerka je otišla na koledž u Kaliforniju.

U noći 28. aprila 1908. godine, na Belinoj farmi je izbio požar. Bela i njena deca su stradala u požaru. Nakon požara, u podrumu kuće su pronađena tela tri deteta i jedne žene. Lešu žene je nedostajala glava zbog čega je identifikacija otežana.

[adsenseyu4]

Policajci su pitajući poslugu farme saznali da je Bela često tražila od njih da napune kolica zemljom i da ih ostave iza farme. Radoznali šerif je naredio svojim ljudima da kopaju oko Beline kuće, a istražitelji su pronašli skelet, nedugo zatim još jedan i još jedan. Procenjuje se da je na Belinom imanju pronađeno oko 40 skeleta. Među njima su bili brojni Belini nestali muževi, ali i ćerka koja je „otišla u Kaliforniju“.

Nije sigurno šta se dogodilo sa Belom. Pošto su leševi nakon požara maltene bili netaknuti, nekoliko suseda i lekar su rekli da bezglavo telo pronađeno nakon požara nije nikako moglo biti Belino jer je leš bio suviše kratak i mršav (pri čemu je drugi lekar naveo da je bezglava žena umrla od trovanja strihninom). Bela Ganes je ispraznila svoje račune u banci nekoliko dana pre požara kao da je imala u planu da negde pobegne. Takođe je kratko pre požara viđena u društvu niže i mršavije žene.

Bela je navodno viđena nekoliko puta u godinama nakon požara. Ništa nije potvrđeno tako da je još uvek misterija šta se dogodilo sa najpoznatijim serijskim ubicom u istoriji Indijane.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]