Kako je ovaj predmet završio u komadu uglja pre pojave čoveka

solja u komadu uglja

U pitanju je savršeni komad metala iskopan 1912. godine iz rudnika u Vilburtonu, Oklahoma.

Otkrio ga je Frenk Dž. Kenard koji je rekao da ga je pronašao u komadu uglja. Međutim, ono što čini misterioznim ovu šolju jeste njena starost.

Kenard je rekao: „Dok sam radio u elektrani u Tomasu, Oklahoma, 1912. godine, naišao sam na čvrst komad uglja koji je bio suviše velik da bih ga iskoristio. Polomio sam ga maljem. Iz centra je ispala metalna šolja, ostavivši otisak u komadu uglja. Moj kolega Džim Stol je stajao pored mene i video je kada je šolja ispala iz uglja. Saznao sam da je ugalj došao iz rudnika u Vilburtonu, Oklahoma“.

Procenjuje se da je ugalj iz Vilburtona star oko 300 miliona godina. Upravo ovde priča postaje misteriozna.

Nažalost, jedini dokaz jeste svedočenje jedne osobe, a to nema velik kredibilitet među skepticima. Takođe, objekat je nestao kao i mnogi drugi sa sličnom pričom. Kada bi se pronašao objekat, mogla bi da se napravi potpunija priča, možda da se odredi njegovo poreklo i namena, ali i proceni njegova prava starost.

Postoji jedna teorija o tome kako je objekat mogao da završi u uglju – pošto su rudnici puni lokvi zasićene vode, voda je mogla da se stvrdne, a objekat je mogao da završi u komadu uglja. Problem je što je navedeno da je šolja od gvožđa, a tehnologija kovanog gvožđa se pojavila tek u 18. veku.

Naravno, problem je i to što je jedini dokaz svedočenje, ali to ne objašnjava kako je artefakt završio u uglju starom 300 miliona godina. Bez obzira na to koliko je Frenk Kenard bio ubeđen u svoje otkriće, skeptici će pronaći na desetine alternativnih objašnjenja po pitanju objekta i toga kako je završio u uglju.

Teoretičari o drevnim vanzemaljcima gaje veliko interesovanje prema ovakvim objektima, pošto su misteriozni i menjaju tipično shvatanje o istoriji i arheologiji.

Čini se kao da se svi ovi objekti od strane mejnstrim istorije i arheologije posmatraju kao potencijalni „neprijatelji“ pošto bi njihovo pravo poreklo i starost mogli promeniti uvreženo shvatanje o istoriji i civilizaciji.

Webtribune.rs