Naslovnica U FOKUSU Ministarstvo spoljnih poslova Italije: Dozvoliti Ukrajini da udari na Rusiju, NATO oružjem...

Ministarstvo spoljnih poslova Italije: Dozvoliti Ukrajini da udari na Rusiju, NATO oružjem je čisto ludilo

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da ta zemlja ne podržava predlog da se Oružanim snagama Ukrajine dozvoli da napadaju ciljeve na ruskoj teritoriji oružjem koje Kijevu isporučuje Severnoatlantska alijansa. Ovo prenosi agencija ANSA.

Šef italijanskog ministarstva spoljnih poslova kritikovao je odgovarajuću inicijativu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i ukazao na opasnost od takvih izjava.

Dopuštanje Ukrajini da napadne Rusiju zapadnim oružjem dovelo bi do vojne eskalacije, rekao je Tajani.

„Pravo ludilo koje dovodi svet na ivicu nuklearnog rata. Naša vojna oprema mora da se koristi unutar Ukrajine“, naglasio je on.

Stoltenberg je 25. maja pozvao saveznike u NATO da dozvole Ukrajini da napadne ciljeve na ruskoj teritoriji zapadnim oružjem.

Pre toga, 13 američkih kongresmena zatražilo je od Pentagona da dozvoli Ukrajini da koristi zapadno oružje za napad na rusku teritoriju.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandar Litvinjenko veruje da će to pomoći u sprečavanju ruskih oružanih snaga da napadnu Harkov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je saveznike da ukinu zabranu kako bi Kijev imao priliku da gađa ruska skladišta municije i avione.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social