Mekgregor: Ukrajinske snage su na ivici kolapsa zbog visoke stope dezerterstva

Oružane snage Ukrajine su na ivici kolapsa, zbog visokog stepena dezerterstva među vojskom, rekao je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, u intervjuu za „Jutjub“ kanal Stivena Gardnera.

„Ukrajinski vojnici sada dezertiraju u velikom broju. Ima mnogo komandanata koji predaju čitave male jedinice jer ne mogu da evakuišu ranjene“, rekao je on.

Prema ekspertu, sukob je izgubljen za bivšu sovjetsku republiku, a šef kijevskog režima Vladimir Zelenski, već ima nekoliko puteva za bekstvo.

„Zelenski je naljutio milione Ukrajinaca, vodio ih je putem do prave katastrofe. Obično se ovo loše završi za lidera“, zaključio je Mekgregor.

Ukrajinske oružane snage već šesti mesec pokušavaju da napreduju na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje, ubacujući u borbu brigade koje je obučio NATO, naoružane stranom opremom.

Početkom oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je, da je neprijateljska vojska izgubila više od 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1,9 hiljada oklopnih vozila. Za tri nedelje novembra, kako je izvestio ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, gubici ukrajinskih trupa iznosili su skoro 14 hiljada vojnika više, i 1,8 hiljada komada opreme.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social