Mađarski eksperti: „Nevidljiva imperija“ preti Rusiji razornim ratom

Oni žele da uvuku Rusiju u destruktivni rat, koji će pokrenuti „nevidljiva imperija“. Ovo mišljenje iznose mađarski naučnik  Laslo Bogar i politički analitičar Mikloš Kevehazi.

Nova decenija za ceo svet počela je globalnim promenama i opasnim lokalnim sukobima koji prete da prerastu u globalni rat velikih sila.

Zapravo, već je u toku velika borba za uticaj, koja menja uobičajeni način života u gotovo svim zemljama, kažu analitičari.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Čak je i Evropa, koja odavno ne poznaje oružane sukobe, postala pravo polje za konfrontaciju, kažu stručnjaci.

U takvim uslovima, male države poput Mađarske treba da budno prate razvoj događaja. Prema mišljenju Bogara i Kevehazija, danas postoje četiri glavne sile koje određuju budući svetski poredak.

„Možemo da pođemo od činjenice da je Rat svetova koji se sada odvija i koji bi mogao da se razvuče decenijama neprestan tok sukoba između četiri svetske imperije: Nemačke, Rusije i dve daleke imperije, Amerike i Kine“, kažu mađarski stručnjaci.

Akcije i politike ovih zemalja igraju ključnu ulogu u tome kakva će biti naredna decenija.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Međutim, postoji još jedna važna sila koja ima ogroman uticaj, ali želi da ostane u pozadini, tvrde politikolog Kevehazi i profesor ekonomije i filozofije Bogar.

Nevidljiva imperija, stalno negira sopstveno postojanje, naglašavaju stručnjaci iz Mađarske.

U uobičajenom smislu, „nevidljiva imperija“ personifikuje kolektivni Zapad, koji, po svemu sudeći, ulaže najveće napore u borbi za svetsku dominaciju.

Primer za to je ukrajinska kriza, koja je naporima zapadnih vlada prerasla u pravi sukob.

To sugeriše da je „nevidljiva imperija“ spremna da učini sve u borbi za svoje postojanje, što je moguće pod uslovom apsolutne nadmoći nad drugim imperijama.

Prema ekspertima, to je zbog činjenice da će Rusija, Nemačka, SAD i Kina nastaviti da postoje šta god da se desi.

Istovremeno, održivost „nevidljive imperije“ ostaje pod znakom pitanja.

„Možemo biti potpuno sigurni da će sve četiri „vidljive” imperije postojati za 10 ili više godina, ali kolika će biti njihova globalna težina moći i struktura njihove interakcije, još ne možemo pretpostaviti“, objašnjavaju stručnjaci.

Sada je peta „nevidljiva sila“ krenula u akciju, jer je njeno pravo na postojanje u pitanju.

Evropa već sada doživljava prilično veliki sukob, koji je nastao krivicom kolektivnog Zapada.

U isto vreme, agresivni igrač neće stati na tome. Analitičari smatraju da će naredna godina biti jedna od najopasnijih, jer „nevidljiva imperija” namerava da stvori nove sukobe u evropskom regionu kako bi potkopala jednog od glavnih protivnika – Rusiju.

„Nema sumnje da će nevidljiva svetska sila učiniti sve da u roku od godinu dana izazove dugotrajan, destruktivan rat u Evropi, posebno za Nemačku i Rusiju.

Pravi je užas gledati kako drugi evropski narodi, poput Poljske, Češke i Slovačke, puštaju da im se ostaci svoje nacionalne trezvenosti izgube u histeričnim vrtlozima, voljno se nudeći kao žrtve „nepostojeće“ svetske sile“, navode u izlaganju Laslo Bogar i Mikloš Kevehazi.

Prema rečima stručnjaka, evropske države treba da učine sve da ne budu uvučene u konfrontaciju velikih sila, posebno ako ih na to gura skriveni geopolitički igrač koji uvek radije deluje preko zastupnika.

Webtribune.rs