Lek za leukemiju postoji, ali samo za bogate i košta 400.000 evra

vakcina

Ne prestaju kontroverze oko cene leka Kymriah za lečenje leukemije, koji košta 400.000 evra za jednu jedinu dozu. Predsednik Novartisa brani troškove lečenja.

Novartisov “revolucionarni” lek protiv leukemije Kymriah je tema rasprava zbog cene koju je predložila farmaceutska firma, govorimo o 475 hiljada franaka ili 400 hiljada evra, za jedinu dozu, što sebi praktično nijedan nacionalni zdravstveni sistem ne može priuštiti. Stoga je terapija dostupna samo onima koji imaju ogromno bogatstvo.

Poslednjih meseci je lek dao nove nade obolelima od leukemije, ali je takođe izazvao mnogo rasprava.

U intervjuu za Blick, predsednik uprave Novartisa, Jörg Reinhardt, izjavio je: “Kymriah nije samo pilula, već vrlo složen proces. Ćelije pacijenata se uklanjaju, modifikuju za gensku terapiju i ponovo se umeću. Ovaj proces je komplikovan i skup. Stoga je cena opravdana. Nadalje, Kymriah je jednokratno lečenje, dok standardna terapija, koja košta 100 000 franaka godišnje, može biti mnogo skuplja”.

Lek o kojem je reč, Kymriah, prvo je odobren od strane FDA i temelji se na genskoj terapiji, a kako je Reinhardt objasnio, za lečenje bolesti se koristi genetski materijal pacijenta. Cilj leka je akutna limfoblastna leukemija i namenjen je pacijentima mlađim od 25 godina koji ne reaguju na trenutno dostupne lekove i sastoji se od jedne primene. Kymriah u osnovi modifikuje pacijentov gen koji omogućuje T limfocitima da identifikuju i ubijaju ćelije odgovorne za leukemiju.

Iako je ispitivanje pokazalo učinak od 83% na 63 bolesnika, koji su sudelovali u testu, nuspojave koje se čine osobito opasnima tek treba razmotriti. Govorimo o sindromu oslobađanja citokina koji dovodi do gripa, visoke temperature, neuroloških poremećaja, akutne infekcije, bubrežne insuficijencije, hipotenzije i hipoksije.

(logicno.com)