Lavrov: Makron zna da je američki vazal – ali je bespomoćan

Predsednik Francuske Emanuel Makron oseća se kao američki vazal, ali ne može ništa da uradi povodom toga, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal „Carigrad“.

„Makron, očigledno, oseća svoju bespomoćnost kada već godinama govori o strateškoj autonomiji Evropske unije. On se oseća kao vazal Sjedinjenih Američkih Država i neugodno mu je zbog toga.

Pošteno, ali on ništa ne može da uradi povodom toga“, rekao je Lavrov.

On je takođe kazao da jačanje odnosa Rusije sa zemljama ASEAN-a, Indijom i Kinom od 2001. godine nije značilo da se Moskva „okrenula“ od Zapada.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zapad se sam okrenuo, gazeći svoje interese. Kada su potonuli odnosi sa zapadnim zemljama, intenzivirana je naša politika prema Istoku. Štaviše, pokazatelji u odnosima sa Kinom dostižu rekordne cifre“, rekao je šef ruske diplomatije, istakavši da je Rusija duže vreme razvijala saradnju sa Kinom.

Lavrov je dodao da je Rusija uvek bila „evro-pacifička“ sila, te da je Moskva uvek bila spremna da sarađuje sa svima koji su spremni na to pod uslovima uzajamnog poštovanja i koristi.