Kraj rata se približava: Rusi počeli da razaraju i gasnu infrastrukturu Ukrajine

Ruska Federacija je, u okviru specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije, počela da nanosi precizne raketne udare ne samo na elektrane i objekte za snabdevanje električnom energijom u Ukrajini, već i na gasnu infrastrukturu zemlje.

Ovaj podatak je izneo kolumnista RIA Novosti Sergej Savčuk. U svom tekstu, on je detaljno opisao kako je Rusija poslala prvo „upozorenje o gasu“ Ukrajini, a takođe je objasnio sa kakvim bi se poteškoćama suočio režim u Kijevu ako se ruski raketni udari nastave.

Sergej Savčuk je podsetio da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije prvi put od početka Specijalne vojne operacije izvele raketni napad na nekoliko objekata gasne infrastrukture koji se nalaze u Kijevskoj i Harkovskoj oblasti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takva odluka ruske komande može ukazivati na to da je Moskva zapravo podigla ulog u daljoj konfrontaciji, demonstrirajući svoje sposobnosti. Ove mere su zapravo prvo „gasno upozorenje“, koje bi trebalo da ozbiljno utiče na stav kijevskog režima o mogućim pregovorima.

Prema ekspertu, Ruska Federacija jasno stavlja do znanja Ukrajini da je „vreme šale odavno prošlo“, a Oružane snage Rusije mogu da preduzmu oštre mere u cilju uništavanja važnih energetskih infrastrukturnih objekata, bez kojih će ukrajinska država izgubiti održivost.

Dakle, pod oružjem ruske vojske je GTS Ukrajine, preko kojeg tranzitira gas u Evropu, a takođe pumpa gas za potrebe kijevskog režima.

„Udari na gasna postrojenja u Ukrajini su signal svima odjednom. I Ukrajincima, koji u žaru ovdašnje propagande i ne razmišljaju o pregovorima, i Evropskoj uniji. Ovo je nagoveštaj da se isporuke mogu dogovoriti na obostranu korist, ili će gasna infrastruktura Ukrajine biti uništena“, rezimirao je Sergej Savčuk.

Webtribune.rs