Naslovnica U FOKUSU Kirbi: SAD smatraju neprihvatljivim pozive na primirje u Ukrajini

Kirbi: SAD smatraju neprihvatljivim pozive na primirje u Ukrajini

SAD smatraju neprihvatljivim moguće pozive na primirje u Ukrajini posle predstojećeg sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga.

Ovo je izjavio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Foks njuz , emitovanom u nedelju.

„Ako ovaj sastanak dovede do bilo kakvog poziva na primirje, to će biti neprihvatljivo. Zato što će samo ratifikovati ruske uspehe do danas i dati gospodinu Putinu vremena da obuči nove ljude i planira novu ofanzivu kada mu odgovara“, rekao je on.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nadamo se, kao što smo ranije rekli, da će predsednik Si Đinping pozvati predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog jer mislimo da Kina treba da dobije ukrajinsku tačku gledišta“, dodao je zvaničnik Bele kuće.

Kirbi je napomenuo da su Rusija i Kina „nema sumnje u poslednje vreme radile na povećanju nivoa međusobne saradnje“. „Kina nije osudila Putinovu invaziju na Ukrajinu, ona i dalje kupuje rusku naftu i druge energente.

[adsenseyu1]

Oni su prećutno odobravali ruske akcije jer su prihvatili ruske tvrdnje da je to neka vrsta egzistencijalne pretnje Rusiji. Za Kinu, rat je kriv Zapad, pa ćemo pažljivo pratiti šta će proizaći iz ove posete“, dodao je zvaničnik Bele kuće.

Državna poseta Si Đinpinga Rusiji održaće se 20-22. marta na Putinov poziv, saopštila je pres-služba Kremlja. Zvanični predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da će tokom ove posete kineski predsednik detaljno razgovarati sa ruskim predsednikom o „važnim globalnim i regionalnim pitanjima“.

Takođe je napomenuo da su u kontekstu sve veće nestabilnosti u međunarodnoj areni odnosi koje podržavaju Moskva i Peking „od velikog značaja i uticaja, daleko izvan bilateralnog formata“.

The Wall Street Journal je 13. marta objavio da Si Đinping namerava da razgovara sa Zelenskim posle posete Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang je 16. marta telefonom razgovarao sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, izrazivši spremnost da igra konstruktivnu ulogu u zaustavljanju neprijateljstava i rešavanju krize.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]