Naslovnica IZA OGLEDALA Kinezi su bacili karte na sto: Juan postaje svetska valuta, dolar umire

Kinezi su bacili karte na sto: Juan postaje svetska valuta, dolar umire

[adsenseyu2]

Kinezi više ne žele da žive u svetu u kojem dominira američki dolar. Kineski lideri već duže vreme pozivaju na smenu dolara kao globalne rezervne valute, ali do sada nisu definisali šta će ga zameniti.

Mnogi su pretpostavili da Kinezi prosto imaju u planu novu međunarodnu valutu, ali šta ako to nije tačno? Šta ako su oni oduvek želeli da njihova valuta postane najdominantnija na planeti? Kada se radi o ekonomiji i finansijama, Kinezi su oduvek igrali šaha dok je zapadni svet igrao mice. Međutim, došli smo do tačke u kojoj se već polako nazire šah mat.

Nedavno je u Bankoku nedaleko od aerodroma osvanuo novi bilbord u vlasništvu Banke Kine na kojem piše: „RMB(Juan): Novi izbor, Svetska valuta“.

Obzirom da Narodna republika Kina poseduje 70% Banke Kine, ovo je veoma značajna pojava.

To znači da Kina reklamira svoju valutu posvuda i da želi da svi koji prolaze kroz veće svetske aerodrome vide ovu reklamu. Oni znaju da budućnost pripada njima i razmeću se time.

Svi znaju da je Kina u usponu i svi su svesni da će kineska valuta uskoro igrati važnu ulogu u međunarodnoj trgovini.

Međutim, sve se dešava tako brzo proteklih godina da sada već veliki deo finansijskog sveta očekuje da će juan zameniti dolar kao primarnu rezervnu valutu.

[adsenseyu4]

Kako navodi CNBC:

„Strogo kontrolisani kineski juan će jednog dana prevazići dolar kao glavnu međunarodnu rezervnu valutu, navodi se u najnovijim anketama investitora.

Anketa u kojoj je učestvovalo 200 investitora, 100 njih iz Kine i 100 njih van Kine, otkrila je da 53% investitora smatra da će juan prevazići dolar kao svetsku rezervnu valutu.

Optimizam je bio veći unutar Kine sa 62% glasova, dok je van Kine glasalo 43%.

Bez sumnje počinjemo da uočavamo početak značajne promene“.

Bacite pogled na sledeći izvod iz Reuters-a:

„Kineski juan je dospeo među prvih pet svetskih valuta u novembru, nadmašivši kanadski i australijanski dolar, rekla je organizacija za globalne transakcije SWIFT u sredu.

Američki dolar neće biti zamenjen preko noći, ali stvari se očigledno menjaju.

Istina je da se Kinezi pripremaju za ovo već duže vreme. Kinezi odbijaju da kažu ostatku sveta koliko tačno zlata imaju, ali svi znaju da su do sada skupili već velike količine zlata. Čak i ako Kina ne podrži eksplicitno juan zlatom, masovne rezerve zlata su dovoljne da uvere ostatak planete u moć kineske valute“.

Alan Grinspen, koji je radio u Federalnim rezervama skoro dve decenije, nedavno je napisao članak za Savet inostranih odnosa u kojem raspravlja o zlatu i njegovoj mogućoj ulozi u Kini. On je napomenuo da je Kina razmenila samo „relativno skromni deo od 4 triliona dolara u zlato, te da bi ova valuta mogla neočekivano da ojača u međunarodnom finansijskom sistemu“.

U međuvremenu, Kinezi takođe skupljaju veće količine američkog duga. U ovom trenutku, Kinezi poseduju otprilike 1,3 triliona dolara američkog duga, a to im daje veću moć nad američkom valutom i finansijskim sistemom.

Ukoliko Kinezi jednog dana budu želeli da poremete američki dolar i finansijski sistem, imaće dosta oružja na raspolaganju.

[adsenseyu1]

Američki dug nije jedina prednost koju Kina poseduje. Kinezi su proteklih godina kupovali nekretnine, preduzeća i energetska sredstava širom SAD po neverovatnoj ceni.

Što se kupovne moći tiče, kineska ekonomija je već zaobišla kupovnu moć američke ekonomije.

Kako Brendon Smit napominje:

„Prošla su tek dva meseca u 2015. godini, a već je bilo velikih ekonomskih kolebanja. Cena nafte je pala za 50% u proteklih nekoliko meseci, BDI indeks je izgubio 30% od početka godine, Švajcarska je iznenadila svet svojom valutom, Grci prete izlazom iz evrozone itd. To su sve znaci da nešto loše sledi“.

Stvari izgledaju prilično loše za Evropu. Nekada davno su mnogi očekivali da će evro prevazići dolar kao globalnu rezervnu valutu, ali to se nije desilo, evro je čak i pao mnogo ispod dolara. On je u sredu imao najniži odnos prema dolaru u poslednjoj deceniji.

Evro je takođe pao i u odnosu na japanski jen.

Dakle, kao što bilbord u Tajlandu i pokazuje, SAD i Evropa više ne mogu da pariraju Kini na globalnoj ekonomskoj sceni.

Webtribune.rs