Naslovnica U FOKUSU Kineski izazov „Boingu“ i „Erbasu“: Poleteo novi putnički avion

Kineski izazov „Boingu“ i „Erbasu“: Poleteo novi putnički avion

Prvi uskotrupni kineski putnički avion domaće proizvodnje poleteo je na svoj prvi komercijalni let, što bi mogla biti prekretnica u višedecenijskim naporima Kine da se u proizvodnji letelica takmiči sa zapadnim rivalima – „Boingom“ i „Erbasom“.

Let MU9191 avio-kompanije „Čajna istern erlajns“ prvi je komercijalni let putničkog aviona kineske proizvodnje C919.

Kineski mlazni avion, sa 130 putnika, poleteo je sa aerodroma Hongćao u Šangaju, a dočekan je u Pekingu vodenim lukom.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„U budućnosti će putnici moći da izaberu da putuju velikim avionima domaće proizvodnje“, javila je državna kineska televizija Si-Si-Ti-Vi.

Od ponedeljka će C919 saobraćati na redovnoj liniji „Čajna istern erlajnsa“ između Šangaja i Čengdua, grada na jugozapadu Kine.

Prvi model uskotrupnog mlaznjaka, koji prima 164 putnika, zvanično je predat kompaniji prošle godine tokom ceremonije na aerodromu u Šangaju, koju su kineski državni mediji videli kao „važnu prekretnicu“ za kinesku avio-industriju.

[adsenseyu1]

Avion C919 proizvodi kineska državna kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (Comac), ali mnogi njegovi delovi, uključujući i motore, dolaze iz inostranstva.

Peking se nada da će putnički mlazni avion kineske proizvodnje moći da parira modelima „Boinga“ i „Erbasa“ kao što su 737 MAKS i A320, navodi Gardijan.

(Sputnik)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]