Naslovnica SPEKTAR KINESKI EKSPERTI O NOVOJ RUSKOJ PODMORNICI: Takav arsenal oružja na jednom mestu...

KINESKI EKSPERTI O NOVOJ RUSKOJ PODMORNICI: Takav arsenal oružja na jednom mestu do sada nikad nije viđen

Kineski list „Guanming žibao“ visoko je ocenio kvalitet nove ruske podmornice pete generacije projekta 545 „Lajka“.

Nosivost podmornice će iznositi oko 11.340 tona, a brzina 35 čvorova. „Lajka“ zaranja na dubinu od 600 metara, dok 90 dana može samostalno da funkcioniše na otvorenom moru. Konstruisao ju je biro „Malahit“.

[adsenseyu1]

Podmornica će biti obložena sa nekoliko slojeva kompozitnih materijala koji smanjuju njenu čujnost. Zato bi ona trebalo da bude tiša od podmornice „Jasen“. Pritom, „Lajka“ će posedovati jedinstven integracioni sistem upravljanja sa veštačkom inteligencijom. Prema očekivanjima, podmornica će se koristiti 52 godine.

List je nabrojao i vrste oružja koje može posedovati „Lajka“. Među njima su krstareće rakete 3M-14 „Kalibar“, protivbrodske rakete 3M-55 „Oniks“, prenosni protivvazdušni raketni kompleks „Igla“, hiperzvučne rakete ZM-22 „Cirkon“, podvodne rakete „Predator“, torpeda „Fizik-1“, kao i mini-torpeda MTPK-1, mini-rakete PMR-2 itd.

„Može se reći da je ’Lajka‘ naoružana do zuba“, navodi se u tekstu.
„Lajka“”, prema zadacima Ratne mornarice Rusije, treba da bude višenamenska podmornica sa modularnom konstrukcijom.

[adsenseyu4]

List je naglasio da se između komandne kabine i kormila nalazi sistem za vertikalno lansiranje krstarećih raketa. U slučaju potrebe, on se može zameniti modulom za lansiranje balističkih raketa.

Ovakve izmene treba da smanje broj podmornica tokom izvođenja zadataka, što bi takođe smanjilo broj mornara i osoblja za održavanje. To će, kako se naglašava u tekstu, omogućiti da se uštedi dosta novca.

Ipak, list je podsetio na mišljenje da je u praksi komplikovano zameniti borbeni modul i opremu. Za to je potrebno mnogo truda i sredstava. Osim toga, zbog male tonaže ona ne može ni da nosi veliki broj balističkih raketa.