Naslovnica SPEKTAR KINESKI EKSPERTI: Novi nivo nuklearnog oružja – Ruska raketa noćna mora za...

KINESKI EKSPERTI: Novi nivo nuklearnog oružja – Ruska raketa noćna mora za SAD i NATO – DOMET 18.000 km

Ulazak u službu ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat 2020. godine postaće veliki problem za vojnu odbranu SAD-a i NATO-a, prenose kineski mediji.

Na osnovu članka kineskog portala Sina, planirano je da projektili ovog tipa zamene interkontinentalne rakete R-36 Voevoda.

Izveštaj ukazuje da bi domet Sarmat-a, koji iznosi 18.000 kilometara, i koji može da ponese do 16 nuklearnih bojevih glava, bio dovoljan da „uništi sve ciljeve na teritoriji države veličine Teksasa ili Francuske“.

[adsenseyu5]

Pored toga, portal takođe skreće pažnju na razvoj ruske supersonične bojeve glave Avangard.

Ovo oružje predstavlja pretnju koja bi mogla da natera Zapad da preispita svoju strategiju nuklearne odbrane i odvraćanja, navodi portal.

Rusija je očigledno ispred SAD-a i NATO-a u oblasti hipersoničnog oružja, navodi autor reči američkih vojnih stručnjaka.

Poslanik Državne dume Vladimir Gutenev rekao je da je Sarmat mnogo snažnija raketa od svojih prethodnika i da je skoro neranjiva. Sada kada se raketa uspešno podvrgava testiranju za Sjedinjene Države, očuvanje poslednjeg START ugovora (takođe poznat kao START III) „odgovara njenim bezbednosnim interesima“, rekao je.

Vojni ekspert Boris Rožin izneo je mišljenje da Rusija modernizuje svoje nuklearne i raketne snage kako bi obezbedila sopstvenu bezbednost.

[adsenseyu5]

„Razvoj ovog sistema logičan je korak zbog sve većih strateških pretnji nuklearnim paritetom jer SAD postavljaju sistem protivraketne odbrane u Evropi i modernizuju svoje nuklearne raketne sisteme, te stoga napuštaju INF ugovor. U vezi sa tim, Rusija modernizuje svoje nuklearne raketne snage kako bi obezbedila svoju sigurnost i održala paritet nuklearnih raketa “, rekao je.

Istovremeno, vojni stručnjak ocenio je prednosti rakete Sarmat.

„U tom smislu, Sarmat predstavlja unapređenu verziju raketa proizvedenih u zemlji, prvenstveno namenjenu korišćenju u nuklearnom raketnom ratovanju za odgovor na napad, ukoliko SAD ili njegovi saveznici pokušaju da izvedu preventivni udar kako bi razoružali našu zemlju i kako bi diktirali uslove „, objasnio je.

[adsenseyu6]

Pored toga, istakao je da „rakete Sarmat omogućavaju zagarantovano uništavanje ciljeva koje vojska gađa. Prednosti ove rakete su njena veća preciznost, efikasan domet i domet uništenja cilja“.

Sarmat nema analoga u svetu. Njena serijska proizvodnja zakazana je za 2020. godinu, a prvi puk ovih raketa biće spreman za borbu već 2021. godine. To je novi nivo nuklearnog naoružanja.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]
[adsenseyu5]