Naslovnica SPEKTAR Kineski analitičar: EU se hvali da je preživela raskid sa Rusijom ali...

Kineski analitičar: EU se hvali da je preživela raskid sa Rusijom ali istina je drugačija …

       

Evropa se hvali ekonomskom stabilnošću, ali se ona zasniva samo na pokazateljima južnih zemalja regiona, koje su još daleko od finansijske stabilnosti, piše u članku za Global Times, Dong Jifan, istraživač Kineske akademije za moderne međunarodne odnose.

„Nedavno, kako su cene energenata u regionu počele da opadaju, čuli su se glasovi u zapadnoj zajednici da je „stabilnost evropske ekonomije premašila najluđa očekivanja.“

Kažu da EU i glavne sile kontinenta nisu pali u recesiju i mogu „preživeti bez Rusije“. Oni se hvale i naduvaju stratešku konfrontaciju, a ekonomija pati zbog toga“, piše analitičar.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Prema njegovom mišljenju, ne treba zaboraviti da su Nemačka, „lokomotiva“ čitavog bloka, i EU već platile ogromnu cenu „stabilnosti“: trpele su nagli rast cena, smanjenje proizvodnje i smanjenje potražnje potrošača.

Osim toga, zemlje južne Evrope, koje se uveliko reklamiraju u evropskim medijima, takođe se suočavaju sa ozbiljnom krizom troškova života.

Kako je Dong primetio, ranije je u jednom od regionalnih medija objavljen članak prema kome su južnoevropske zemlje pred aktuelnom opštom ekonomskom i cenovnom krizom pokazale veću otpornost od Nemačke.

[adsenseyu1]

Istovremeno, glavni argument, prema njegovim rečima, zasniva se na niskim performansama Nemačke: nemačka privreda je ušla u tehničku recesiju, dok je u južnoj Evropi zabeležen rast BDP-a.

Podaci pokazuju da se Nemačka, model ekonomije EU i uzor u suočavanju sa finansijskim i inflatornim izazovima, sada suočava sa izazovima bez presedana, piše analitičar.

Osim toga, stanje u zemljama južne Evrope teško se može nazvati snažnim oporavkom, a sudeći po drugim informacijama, neke privrede u ovom delu Evrope su još daleko od „održivosti“.

„Zbog toga, kada u evropskom i međunarodnom društvu kažu da „Južna Evropa ima odlične performanse“, bojim se da moramo što pre da skinemo ružičaste naočare da bismo došli do dna i razmišljali o korenu uzroka trenutne evropske krize i slabog oporavka globalne ekonomije“, rekao je on.

Kontinent bi trebalo da razmisli o tome koja racionalna i objektivna prilagođavanja politike treba da se izvrši da bi se izvukao iz blata recesije, zaključio je autor.

Zapad je pojačao sankcije Moskvi zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]