Kina štampa strane valute punom parom: DOGAĐA SE NEŠTO UZNEMIRUJUĆE

bvdskjhgf783fh

Kina radi “punom parom“ kako bi zadovoljila visoke kvote za štampanje valute koju je postavila vlada ove godine, iako je juan samo “mali deo zahteva.“

Kina na veliko štampa strane valute, jer želi da poveća svoj uticaj u svetskoj ekonomiji i geopolitici, navodi se u članku u The South China Morning Post.

Prema ovoj publikaciji, koja navodi razne izvore iz kineske Korporacije za štampanje i kovanje novca, fabrike za proizvodnju gotovog novca širom zemlje rade skoro u punom kapacitetu kako bi ispunile visoku kvotu koju je vlada odredila za ovu godinu, iako  juan predstavlja samo “mali deo naloga.“

Poslednjih godina, pojavljivanje elektronskog platnog sistema u Kini je značajno smanjilo upotrebu i potražnju za novčanicama, što je dovelo do zatvaranja mnogih štamparija. Međutim, ova situacija se promenila ranije ove godine, sa iznenadnim dolaskom “velikih naloga.“ Zvaničnici najveće kovanice u zemlji, u Baodingu, kažu da njihove mašine “rade punom parom“ tokom poslednjih nekoliko meseci.

Slično tome, radnik iz fabrike u Kunšanu izveštava da je “prošla godina bila posebno loša“ i da je bilo “gotovo ništa,“ a obim posla ove godine je pun.

Prema rečima ovog izvora, većina odštampanih novčanica nisu bile juan. “Obrada je drugačija. Papirni novac varira od zemlje od zemlje, a svaki klijent ima svoje zahteve,“ objasnio je on.

U članku koji je nedavno objavio China Finance, Liu Guišeng, predsednik korporacije, izvestio je da je zemlja zaista nedavno počela da štampa stranu valutu. Sa pokretanjem projekta “Jedan pojas, jedan put“ 2013. godine, počelo je štampanje novčanica od po 100 rupija za Nepal, zatim su istraživali “mogućnosti koje je stvorila inicijativa“ i zaključili ugovore sa nekoliko zemalja uključujući Tajland, Bangladeš, Šri Lanku, Maleziju, Indiju, Brazil i Poljsku.

Međutim, ovo bi mogao biti samo vrh ledenog brega, s obzirom da bi stvaran broj zemalja koje štampaju ili nameravaju da štampaju svoju valutu u Kini mogao biti mnogo veći, kako je otkrio izvor državne štamparske korporacije, dodajući da su neke vlade zatražile od Pekinga da ne otkriva sporazume jer su oni zabrinuti da bi takve informacije mogle ugroziti nacionalnu bezbednost ili izazvati “nepotrebne debate kod kuće.“

U tom kontekstu, Hu Singdou, profesor ekonomije na Tehnološkom institutu u Pekingu, naglasio je da zemlja mora imati značajno poverenje u kinesku vladu da joj dozvoli da štampa njihov novac.

“Kako Kina postaje sve veća i snažnija, ona će izazvati sistem vrednosti koji je uspostavio Zapad,“ predviđa ovaj profesor, rekavši da je “štampanje novca za druge zemlje važan korak“ u tom procesu.

“Valuta je simbol suvereniteta jedne zemlje. Ovaj posao pomaže da se izgradi poverenje, pa čak i monetarni savezi“ rekao je on.

S druge strane, kako gore navedeni članak objašnjava, neka sigurnosna rešenja koja su potrebna za štampanje novčanica, kao što je ugrađena žica, metalna traka ili boja, podrazumevaju značajne naknade za licencu, a mnoge zemlje ne mogu da priušte da odštampaju sve novčanice koje su im potrebne.

U međuvremenu, kineska kompanija Zhongchao Special Security Technolgoy, podružnica korporacije za štampanje i kovanje novca, danas je najveći svetski provajder sigurnosnih karakteristika novčanica.

Industrijski izvori kažu da je jedna od glavnih prednosti ove kompanije to što može obezbediti sigurnosna rešenja po relativno niskoj ceni u poređenju sa svojim tehnološki naprednijim zapadnim rivalima.

Webtribune.rs