Naslovnica SPEKTAR Kina se ponašala neobično kada ju je Putin podsetio na „Moć Sibira...

Kina se ponašala neobično kada ju je Putin podsetio na „Moć Sibira 2“

Podsećanje ruskog predsednika Vladimira Putina na gasovod Snaga „Sibira 2“, izazvalo je neobičnu reakciju među kineskim predstavnicima. Ovo su preneli kineski mediji.

Nedavno je ruski predsednik, na čelu reprezentativne delegacije, posetio Kinu, gde je učestvovao u velikom broju događaja. Putina je na ovom putovanju pratilo nekoliko potpredsednika vlade i ministara, ovaj sastav je omogućio predstavnicima Ruske Federacije i Kine da razgovaraju o širokom spektru pitanja bilateralne saradnje.

„Tokom Putinove posete Kini pojavile su se vesti koje su privukle posebnu pažnju. Ruski predsednik je najavio interesovanje strana za izgradnju „Snage Sibira 2“, prenose kineski mediji.

Oni napominju, da projekat „Snaga Sibira 2“ podrazumeva izgradnju gasovoda kojim će se ruski gas isporučivati Kini u tranzitu kroz Mongoliju. O ovom gasovodu se prvi put razgovaralo pre oko 10 godina, ali strane još uvek nisu zaključile sporazum.

„Projekat „Snaga Sibira 2“ je uvek bio prioritet, ali je već deset godina praktično zamrznut. Izgleda da Putin ne želi više da čeka“, kažu kineski novinari.

Rusija je zainteresovana za povećanje obima isporuka energenata Istoku, pošto zapadne zemlje planiraju da potpuno napuste rusku naftu i gas, a Putin pokušava da dobije odgovor od kineskog rukovodstva o ovom projektu.

Međutim, Kini se ne žuri, štaviše, njeni predstavnici su se poneli prilično neobično kada ih je Putin javno podsetio na to.

„Putin ne želi više da čeka i namerava da otvori gasovod. Međutim, reakcija Kine bila je neobična“, prenose kineski mediji.

Kineski zvaničnici nisu komentarisali Putinove reči o „Moći Sibira 2“. Po pravilu, kineski predstavnici daju bar neke komentare, ali ne i ovaj put.

Očigledno, Kina još uvek sumnja u ovaj projekat, i nije odlučila da učestvuje u njemu.

Peking je posebno zabrinut, što bi gasovod trebalo da prođe kroz Mongoliju, i oko toga se postavljaju pitanja. Pekingu se ne sviđa što je Ulan Bator nedavno postao veoma blizak sa Sjedinjenim Državama i stoga nema poverenja u njih.

„Kina nije dala jasan odgovor na zahtev Rusije, ali to ne znači odbijanje“, smatraju kineska izdanja.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social