Naslovnica U FOKUSU Kijev neočekivano odgovorio na predlog NATO-a: Rusija neće pristati

Kijev neočekivano odgovorio na predlog NATO-a: Rusija neće pristati

Rusija neće pristati na ulazak Ukrajine u NATO čak ni sa smanjenim granicama, rekao je Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, piše Ukrinform.

„Ko je rekao da će Rusija pristati na „Ukrajinu u NATO“? Ko garantuje da Rusija neće nastaviti specijalnu operaciju posle pauze. Ko će tačno biti garant nepovredivosti uslovne linije razgraničenja?“ – upitao je kijevski zvaničnik.

Ranije je bivši generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen predložio prijem te istočnoevropske zemlje u blok bez izgubljenih teritorija. Prema njegovom mišljenju, isključenje regiona koje Rusija kontroliše iz NATO-a smanjiće pretnju sukoba sa njom.

Prema pisanju britanske publikacije Gardijan, uoči sledećeg samita Severnoatlantske alijanse, u toku su razgovori o privlačenju vojnih specijalista za proučavanje pitanja vezanih za članstvo Ukrajine u bloku. Posebno se govori o problemu razgraničenja linije fronta na način da se pokaže gde počinje teritorija NATO-a u Ukrajini.

Prošlog septembra, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je ubrzanu prijavu za pridruživanje vojnom udruženju.

U julu, na samitu u Viljnusu , zemlje bloka su odobrile višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji se sastoji od tri tačke: plan pomoći za postizanje kompatibilnosti Oružanih snaga Ukrajine sa standardima NATO-a, stvaranje ukrajinske Saveta NATO-a i potvrda svog prava da se pridruži bez prethodnog sprovođenja akcionog plana za postizanje članstva.

[adsenseyu1]

Ali alijansa nije navela nikakav vremenski okvir za pristupanje, na čemu je Kijev insistirao, niti je navela uslove koji moraju biti ispunjeni da bi se dobila zvanična pozivnica.

Moskva je istakla da pažljivo prate situaciju i da se sećaju da je upravo orijentacija Kijeva ka ulasku u NATO jedan od razloga za početak specijalne vojne operacije.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social