Naslovnica SPEKTAR Kedmi: SAD i Evropa ne shvataju kakva ih katastrofa čeka

Kedmi: SAD i Evropa ne shvataju kakva ih katastrofa čeka

Evropa se suočava sa katastrofom bez presedana, a Sjedinjene Države su suočene sa građanskim ratom punog razmera, ali umesto da rešava probleme, Zapad krivi Rusiju za sve grehe, kaže izraelski stručnjak Jakov Kedmi.

EU i Velika Britanija suočene su sa teškom ekonomskom i političkom krizom. Istovremeno, prema rečima Kedmija, Evropu čeka novi priliv izbeglica zbog problema sa hranom zemalja sa niskim prihodima, kao i destabilizacije niza regiona.

Međutim, umesto da pokušavaju da reše probleme, zvaničnici iz Brisela, Londona i Vašingtona radije za sve krive Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kedmi je to uporedio sa vudu ritualima. Ovi napadi nemaju nikakvog osnova i praktičnog značenja, oni su isključivo ritualni.

„Oni ne shvataju kakva ih katastrofa čeka. Njihova neadekvatnost se manifestuje u tome što nisu u stanju da procene situaciju. Na čelu Evrope nisu političari, već politikanti koji ne znaju ništa osim unutarstranačke prljave borbe“, rekao je Kedmi.

Mišljenje da će SAD imati koristi od kolapsa Evrope, jer će izvući novac, industriju i najvrednije kadrove iz EU, nije tačno, siguran je analitičar.

On je sugerisao da bi Kina, Turska, Indonezija i druge države mogle imati koristi od situacije. SAD su na ivici građanskog rata, pošto sukob republikanaca i demokrata dostiže opasnu granicu, a stranke otvoreno izražavaju spremnost da proglase nelegitimnim svaki izborni rezultat koji im ne odgovara.

„Misle da će kolaps nemačke industrije pomoći američkoj? A šta se dešava u Sjedinjenim Državama? Nemoguće je to uopšte zamisliti. Danas samo lenji ne govore da će u narednoj deceniji u SAD izbiti građanski rat. Za to postoje stvarni razlozi“, naglasio je Kedmi.

Ekspert je ranije objasnio grešku Evropske unije ulogom na američki tečni gas umesto na ruski gasovod. Prema Kedmijevim rečima, to SAD daje mogućnost da zavrnu ruke Berlinu i Briselu, kao i da eliminišu evropske konkurente na svetskom tržištu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs