Kedmi objasnio ko zapravo pregovara sa Rusijom – NEVIDLJIVI PREGOVARAČ

Bivši šef izraelske Nativ službe Jakov Kedmi govorio je o tome ko je zapravo odgovoran u SAD za pregovarački proces sa Rusijom po pitanju međusobne bezbednosti.

Dvosmislen odgovor zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova na pitanje o mogućoj pojavi ruskog udarnog naoružanja na Kubi ili u Venecueli izazvao je pravu histeriju na Zapadu.

Američki vojni eksperti ozbiljno su zabrinuti zbog činjenice da Moskva dozvoljava ovaj scenario, napominjući da razmeštanje ruskih raketa „u dvorištu“ SAD predstavlja ogromnu pretnju za Vašington.

Takvi strahovi nisu bez razloga, rekao je izraelski stručnjak Jakov Kedmi u intervjuu za „Народным Новостям“.

Problem za Sjedinjene Države u pogledu odbrane, rekao je on, predstavlja nedostatak raketnih odbrambenih sistema na jugu. A to znači da Amerikanci jednostavno nemaju čime da presretnu rakete ispaljene sa teritorije Kube i Venecuele.

Međutim, u ovom trenutku rukovodstvo Ruske Federacije nije donelo odgovarajuću odluku, što Vašingtonu omogućava da ovo pitanje reši u okviru pregovaračkog procesa. Ali ovde sve nije tako jasno kao što izgleda na prvi pogled.

„U SAD, propagandna mašina igra jednu igru. Pre svega, državni sekretar Blinken i celo Ministarstvo spoljnih poslova (Stejt department).

Međutim, prave pregovore vode predsednik Saveta bezbednosti Saliven i njegov tim. I reaguju na potpuno drugačiji način“, objasnio je Kedmi.

Sumirajući, ekspert je dodao da Amerikanci pokušavaju da pronađu izlaz iz teške situacije za sebe, s obzirom na različite scenarije.

Konkretno, postoje predlozi da se uvede moratorijum na prijem novih članica u NATO i ograničenja na raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs