KEDMI: Evo šta će Rusija morati da uradi ako počne rat Kine i SAD zbog Tajvana

Vojno-politički ekspert Jakov Kedmi je u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjevom“ objasnio na šta bi vojni sukob između SAD i Kine oko Tajvana obavezao Rusiju.

Razvoj situacije oko Tajvana imaće uticaj na rusku specijalnu operaciju u Ukrajini. Poznati vojno-politički stručnjak Jakov Kedmi smatra da je po svakom scenariju Ruska Federacija dužna da pobedi.

Tenzije oko Tajvana izazvali su američki planovi za posetu ostrvu predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Kineski predsednik Si Đinping je u ličnom razgovoru sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom upozorio Vašington da se ne igra vatrom oko ostrva.

Prema rečima Kedmija, situacija će se razvijati po jednom od dva scenarija.

Prvi je da će razgovor lidera ili adekvatan odgovor Pekinga na Pelosijevo putovanje zaustaviti Amerikance. Ovo će biti čista pobeda Kine i konačna presuda prozapadnoj tajvanskoj administraciji.

„Ako se situacija pretvori u pobedu Kine, to još više obavezuje Rusiju da ostvari konačnu pobedu u Ukrajini – inače Ruska Federacija neće zadržati svoj visok status u poređenju sa Kinom, neće iskoristiti slabljenje Sjedinjenih Država za prednost“, rekao je Kedmi.

Drugi scenario je da će Pelosijeva poseta Tajvanu biti održana uprkos upozorenju Pekinga i da neće biti oštrog odgovora kineske strane.

Prema ekspertu, to će pokazati da NR Kina još nije dovoljno jaka da se ponovo ujedini sa Tajvanom, ali to neće zaustaviti razvoj Kine za budućnost – kontrola nad ostrvom će biti dobijena u bliskoj budućnosti.

U ovom slučaju, prema rečima Kedmija, Ruska Federacija će tokom specijalne operacije morati da ostvari još ubedljiviju pobedu.

„Nedostatak kineske pobede dodatno obavezuje Rusiju da pobedi u Ukrajini, jer ostaje sama protiv Sjedinjenih Država. A da bi se ozdržala, Ruska Federacija mora da pokaže svoju snagu.

Odnosno, svaki razvoj situacije sa Tajvanom obavezaće Rusiju da ostvari potpunu i konačnu pobedu u Ukrajini“, rekao je Kedmi u programu Večernje sa Vladimirom Solovjevom.

Podsetimo, ranije je kineski predsednik Si Đinping savetovao američkom predsedniku Džou Bajdenu tokom dvosatnog razgovora da se ne „igra vatrom” u odnosu na Tajvan.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs