Naslovnica SPEKTAR Katasonov: Američka elita planira da eliminiše Fed i sruši dolar!

Katasonov: Američka elita planira da eliminiše Fed i sruši dolar!

Nedavno je republikanski predstavnik Tomas Masi predložio likvidaciju Sistema federalnih rezervi SAD. U prošlosti je takva izjava na tako visokom nivou izgledala nemoguće.

O tome je u emisiji na „Jutjub“ kanalu „Assembli Point“ govorio poznati ruski ekonomista Valentin Katasonov.

Ekonomista je primetio, da rasprava o ovoj temi u američkom Kongresu i njeno široko izveštavanje u medijima ukazuju na to da američke vlasti, odnosno predstavnici „duboke države“, postepeno pripremaju javnost za moguću likvidaciju FED-a.

Katasonov je objasnio, da je razumljiva želja američke elite da preduzme ovaj korak. Glavni proizvod Fed-a, dolar, odavno je izgubio reputaciju i iscrpio svoje resurse. Neophodno je uvesti novi finansijski instrument i elita to razume.

Kako vest o padu dolara ne bi iznenadila američko i svetsko društvo, vladajuća elita počinje oprezne korake ka javnoj raspravi o ovoj temi. Važno je da se ljudi naviknu na ideju da je to moguće.

Ekspert je skrenuo pažnju na Mesijeve argumente. Kongresmen je rekao da bi Federalne rezerve trebalo da budu raspuštene zbog neodgovornih postupaka njenog rukovodstva i vlade SAD, kao što je korišćenje koncepta „helikopterskog novca“.

Američke vlasti nisu našle bolji način da se izvuku iz ekonomske krize 2020-2021, nego da pribegnu nekontrolisanom izdavanju dolara. U ovom periodu štampana je ogromna količina neobezbeđenog novca, što je dovelo do povećanja inflacije, sa kojom vlasti do danas nisu uspele da se izbore.

Katasonov je objasnio, da će američka vlada uskoro morati da podigne ključnu stopu da bi zaustavila rast cena, što će dovesti do ekonomskih problema.

Povećanje stope refinansiranja povećava cenu kredita, smanjuje tražnju za njima, smanjuje količinu novca u privredi i usporava poslovnu aktivnost.

„Danas su američke vlasti u zamci- svaki njihov korak pogoršava situaciju u ekonomiji. Ne mogu da drže niske stope zbog inflacije, a ne mogu da ih podignu zbog rizika od ekonomskog usporavanja. Amerika se suočava sa neizbežnom krizom“, rekao je Katasonov.

U ovoj situaciji, jedini izlaz može biti radikalna mera – resetovanje sistema likvidacijom FED-a i kolapsom dolara. To će nam omogućiti da započnemo stvaranje novog finansijskog sistema.

Američka elita nema druge opcije, smatra stručnjak. Ako se ne preduzmu radikalne mere, uskoro će u zemlji početi ozbiljna kriza zbog nemogućnosti servisiranja državnog duga izraženog u dolarima.

Da bi se rešio ovaj problem, potrebno je zatvoriti Fed i srušiti dolar, objasnio je ekonomista. Sudeći po Mesijevim rečima, pripreme za ove događaje su već počele, smatra Katasonov.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social