Karadžić: Smatraću se ratnim zarobljenikom V. Britanije – budem li prebačen u neki od njenih zatvora

Odbrana Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njen branjenik bude premešten u zatvor u Velikoj Britaniji.

U prigovoru su iznesene sumnje da on tamo neće biti bezbedan.

Advokat prvog predsednika Republike Srpske, Piter Robinson, istakao je da odbrana smatra da se radi o veoma opasnom razvoju situacije za Karadžića.

On je dodao da ne zna u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da to saopšti iako je odbrana tražila.

„Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim takvi problemi ne postoje“, rekao je Robinson za „Večernje novosti“.

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio „ratni zrobljenik“ jer je velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

Prema njegovim riječima, „bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvek potkopati rad ovog suda“.

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premeštanju iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji.

Javnost je o ovoj odluci obavestio ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab na svom Tviteru. On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

Interesantno je, pišu „Novosti“, da je Rab posle 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi srećan Bajram i da se ove nedelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi bezbedno proslavio taj muslimanski praznik.

Kaznu u Velikoj Britaniji, u zatvoru Vejkfild, izdržavao je srpski general Radislav Krstić, a tamo je stalno primao pretnje od muslimanskih zatvorenika, više puta su pokušali da ga napadnu.

Generalu su 2010. godine trojica muslimana uspela da priđu i napadnu ga, kada su ga šipkom tukli po telu, a žiletom isekli po licu i delimično prerezali vrat.

Jedan od njih je pokušao da ga zakolje, ali je general uspeo da ga odgurne i odbrani se pre nego što su intervenisali stražari.