Naslovnica U FOKUSU Kako se glasalo u Savetu Evrope: Španci uz Srbiju, Grci nas izdali

Kako se glasalo u Savetu Evrope: Španci uz Srbiju, Grci nas izdali

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) preporučila je pozivanje Kosova da postane članica Saveta Evrope.

PSSE je preporučila pozivanje Kosova da postane članica Saveta Evrope. Usvojila je zaključak u skladu sa zakonom sa 131 glasom protiv i 11 uzdržanih.

Konačna odluka o članstvu ostaje na ministarskom telu PSSE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je pisao pisma 14 evropskih lidera u vezi sa razmatranjem aplikacije samoproglašene Republike Kosovo za članstvo u Savetu Evrope.

U Parizu je 27. marta održan sastanak političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kome je odobrena aplikacija Prištine za članstvo samoproglašene Republike Kosovo u toj organizaciji.

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu tzv Kosova u SE, njih osmoro je iz Španije.

Protiv su bila i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Nemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije. Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan Nemac, objavljeno je na sajtu PSSE.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je sinoć preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Webtribune.rs,Tanjug

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social