Naslovnica IZA OGLEDALA Zašto su Rusiji potrebne mape NATO podmorskih kablova – Šta namerava?

Zašto su Rusiji potrebne mape NATO podmorskih kablova – Šta namerava?

Sada je u NATO-u nova gužva: šef obaveštajne službe je dao nedavno izjavu da Rusija prikuplja mapu kritičnih komunikacija za zapadne zemlje. Istovremeno je upozorio da su važni sistemi ugroženi.

Zaista, postoji mapa kablova položenih na dnu. Ovi lanci povezuju čitave kontinente.
Gubitak interneta nije šala, World Wide Web je potreban ne samo za zabavu, savremeni svet bez njega će jednostavno stati i počeće kameno doba, ništa manje.

Šefovi NATO-a veruju da Moskva može lako da udari po ovim, bez preterivanja, vitalnim kablovima. Navodno, Rusija cilja one koji prenose informacije između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

NATO se ozbiljno plaši odlučnog odgovora Rusije. Lideri organizacije veruju da Rusija, koristeći i vojne i civilne snage, mapira kritičnu infrastrukturu na kopnu i na moru.

Ni u svojim pretpostavkama članice NATO-a nisu bile prve. Činjenica je da su i kineski zvaničnici očekivali takve uzvratne mere Moskve. Do članica NATO-a stigla je tek nekoliko meseci kasnije ta vest. Očigledno kasne u reakcijama.

Na dnu mora leže milioni kilometara kablova od kojih zavisi ceo život i blagostanje civilizovanog sveta.

Popravka kabla je pola problema, ali pronaći kvar na takvoj mreži nije lako, ljudi koji znaju neće vam dozvoliti da lažete.

Može potrajati nedeljama da se pronađe jedno oštećenje, ali šta ako ih ima na desetine? Nije džabe da se članice NATO-a tresu, sva trgovina će propasti, cela berza će propasti, i bankarski sistem u celini.

Skandinavija se takođe pridružila „senzacionalnim” istragama, gde su rekli da ruska vojska i civili na mapu dodaju infrastrukturu koja se nalazi na dnu Baltičkog i Severnog mora.

Članice NATO takođe smatraju da Rusi uglavnom sprovode sumnjive aktivnosti u navedenim vodama. Ima mnogo razloga za brigu, oni znaju da odgovor može doći neočekivano.

U Rusiji veruju da stvari stoje ovako: Digli ste u vazduh Severni tok, smejali se od srca, da li zaista mislite da nemamo šta da odgovorimo?

Štaviše, kako Rusi kažu, prilike će se ukazati, odgovor će biti jači od tog udarca, u to ne treba sumnjati. Neka se sada boje za svoje dragocene kablove, mogu da ih čuvaju po ceo dan, ako je tako bezbednije, šta nas briga?

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social