Kad ti pustiš milione migranata onda je to demokratija – Kad Lukašenko pusti 10.000 to je hibridni rat

Mateuš Moravjecki ocenio je da je kriza na granici Poljske i Belorusije, koja je istočna granica EU, najveći pokušaj destabilizacije Evrope od hladnog rata.

„Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pokrenuo je hibridni rat protiv EU. To je najveći pokušaj destabilizacije Evrope u poslednjih 30 godina. Poljska neće popustiti ucenama i učiniće sve da odbrani granice EU“, napisao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki na Tviteru.

Kasnije danas Moravjecki će se sastati sa kolegama iz baltičkih zemalja, od kojih dve takodje imaju zajedničku granicu sa Belorusijom, da razgovaraju o krizi pre odlaska u druge evropske zemlje iduće nedelje.

Zapad optužuje Belorusiju da je veštački stvorila krizu time što je migrantima uglavnom sa Bliskog istoka omogućila dolazak u zemlju i odvela ih do granice obećavajući im lak prolaz do EU. Belorusija odbacuje te optužbe i sa druge strane optužuje EU da ne prihvata migrante.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak za Bi-Bi-Si (BBC) da je „apsolutno moguće“ da su njegove snage pomogle ljudima da predju u EU, ali negirao je da je on organizovao tu operaciju niti da ih je pozvao.

Iako ima znakova da se kriza malo smiruje poljska granična straža prijavila je danas nove pokušaje prelaska granice, navodeći da se radi o vrlo agresivnim grupama od stotinak migranata.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je juče da je Belorusija sada promenila taktiku i da upućuje manje grupe migranata ka različitim tačkama na granici.

Migranti su sve napustili u svojim zemljama potrošivši hiljade dolara da stignu u Belorusiju sa turističkom vizom, rešeni da dopru do EU. Prema poljskim medijima najmanje 11 migranata umrlo je od početka krize, ovog leta.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(beta)